«Καρτέλ» σε δύο νεκροταφεία της Μυτιλήνης υπό τον Μητροπολίτη

Σύμπραξη μεταξύ 15 κατασκευαστών ταφικών μνημείων και τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης αποκάλυψε έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με αντικείμενο τον καθορισμό τιμών και την κατανομή της πελατείας.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'
Νεκροταφείο Αγ. Παντελεήμονα, Μυτιλήνη. [Στέλιος Στεφάνου/Eurokinissi]

«Υπάρχει χοντρό θέμα και το λέω από προσωπική εμπειρία. Πριν δύο χρόνια που πέθανε ο πατέρας μου και τον κηδέψαμε, θέλαμε να κάνουμε ένα απλό μνήμα. Ψάχναμε λοιπόν μαρμαρά και μου διαμηνύουν από το γραφείο τελετών ότι “ξέρεις εκεί μέσα [σ.σ.: στο νεκροταφείο] δεν μπαίνει όποιος κι όποιος μαρμαράς, υπάρχουν 4-5 και πρέπει να διαλέξεις έναν από αυτούς”. Ο άνθρωπος του γραφείου τελετών προσφέρθηκε να μιλήσει σε κάποιον γνωστό του για να μεσολαβήσει και να έρθει πιο οικονομικά. Αυτό το υποτιθέμενο κανόνισμα κόστισε €500, με μάρμαρα που είχαν βγει από προηγούμενους τάφους. Αυτά τα μάρμαρα δεν τα πετάνε, κάνουν μία λείανση, γράφουν ξανά ένα όνομα και ό,τι άλλο θέλει ο πελάτης και φτιάχνουν ένα νέο μνήμα. Δεν μπορείς να επιλέξεις άλλον ή να βρεις έναν μαρμαρά που θα σου κάνει καλύτερη τιμή επειδή π.χ. είναι φίλος», μας λέει ο Βασίλης (δεν είναι το πραγματικό του όνομα).

Αυτή η κατάσταση επικρατεί εδώ και 14 χρόνια στα δύο νεκροταφεία της Μυτιλήνης, του Αγίου Παντελεήμονα και της Αγίας Κυριακής, που βρίσκονται μέσα στην πόλη. Τα κοιμητήρια ανήκουν και είναι υπό τη διοίκηση και τη διαχείριση των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων Μυτιλήνης, που διαχειρίζονται διάφορα κληροδοτήματα, με πρόεδρο τον έναν από τους δύο μητροπολίτες του νησιού –αλλά τον μοναδικό «Συνοδικό»– Ιάκωβο.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Ετήσια συνδρομή μόνο με 60€ 40€. Κάνε τώρα εγγραφή.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.