Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
16'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cerightflag000_8w92br.jpg
Αζέρος στρατιώτης στερεώνει τη σημαία του στην πόλη Λατσίν, 1/12/20. [Karen Minasyan/AFP]

Συμφωνία Ναγκόρνο Καραμπάχ: Οι Αζέροι ξαναγράφουν την ιστορία στον Καύκασο

Ρωσία και Τουρκία κατάφεραν να κάνουν έξωση στους δυτικούς και οι Αζέροι να χαράξουν πάλι τα σύνορα. Η διεθνής προσοχή εστιάζει τώρα στην εφαρμογή της συμφωνίας, που την χαρακτηρίζουν η ασάφεια και οι παραλείψεις. Λείπει ακόμα οποιαδήποτε πρόβλεψη προστασίας των μεσαιωνικών αρμενικών μνημείων, για τα οποία το καθεστώς Αλίγεφ επιμένει ότι είναι αλβανικά.
Αζέρος στρατιώτης στερεώνει τη σημαία του στην πόλη Λατσίν, 1/12/20. [Karen Minasyan/AFP]

Ο πόλεμος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ διήρκεσε 44 ημέρες και άφησε, επισήμως, πάνω από πέντε χιλιάδες νεκρούς – 2.500 Αρμενίους και πάνω από 2.780 Αζέρους στρατιώτες. Ανεπίσημοι υπολογισμοί μιλούν για υπερδιπλάσιο νούμερο και στις δύο πλευρές. Οι εξελίξεις στο πεδίο των μαχών έφεραν θρίαμβο στα αζερικά και πανωλεθρία στα αρμενικά όπλα, οδηγώντας σε σοβαρή ανατροπή των δεδομένων και ξαναγράψιμο των συνόρων στην περιοχή.

Με δυο λόγια

Ο πόλεμος στο Καραμπάχ τελείωσε με πανωλεθρία των Αρμενίων και θρίαμβο των αζερικών όπλων, αλλά και του ρωσικού κυνισμού. Η επίτευξη εκεχειρίας, ένα βήμα πριν οι Αζέροι σαρώσουν τα πάντα, ήλθε με πρωτοβουλία της Μόσχας, η οποία, φαίνεται, επέβαλε και τους όρους στους αντιμαχομένους. Ο ρόλος της Τουρκίας, που χρόνια τώρα εξόπλιζε το Αζερμπαϊτζάν, στην νίκη του υπήρξε καθοριστικός. Η παρέμβαση της Ρωσίας όμως στέρησε από την Άγκυρα το πολιτικό κεφάλαιο της συμβολής της στην αζερική νίκη, καθώς αποκλείστηκε από τις συνομιλίες και της αναγνωρίσθηκε μόνο δικαίωμα συμμετοχής σε κέντρο παρατηρητών, που η Μόσχα θα ιδρύσει στο Αζερμπαϊτζάν. Ο μεγάλος απών στις εξελίξεις ήταν η Δύση, δέσμια του Αζερμπαϊτζάν λόγω του ενεργειακού. Η Ρωσία πέτυχε να την υποβιβάσει σε

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη