Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
ceechr000_par8002156.jpg
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο. [Frederick Florin/AFP]

Κακές οι επιδόσεις της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων

Εννιά στις δέκα αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα την τελευταία πενταετία, σε υποθέσεις που αφορούσαν την Ελλάδα, ήταν καταδικαστικές για τη χώρα μας. Χειρότερες είναι μόνο οι επιδόσεις της Ουγγαρίας.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο. [Frederick Florin/AFP]

Mε συνολικό ποσοστό καταδικών 30% για τις υποθέσεις που έχουν φθάσει μέχρι σήμερα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) του Στρασβούργου, η Ελλάδα είναι μετά την Ουγγαρία η χώρα με το υψηλότερο σκορ καταδικαστικών αποφάσεων – παρά μία μικρή προοδο που έγινε σε κάποιους επιμέρους τομείς, μάλλον δευτερεύοντες, τα τελευταία τρία χρόνια. Στην πραγματικότητα φαίνεται σαν να μην μας ενδιαφέρει που μας καταδικάζουν.

Κάθε πολίτης κράτους που έχει υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μπορεί να προσφύγει στο ΕΔΔΑ, είτε ενάντια σε νόμο του κράτους του, είτε σε δικαστική απόφαση ή σε διοικητική πρακτική. Το ΕΔΔΑ για παράδειγμα δίκασε δημόσια στα τέλη Σεπτεμβρίου την πολωνική υπόθεση των παρακολουθήσεων από την αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες. Επίσης σε αυτό έχει προσφύγει ο δημοσιογραφος Θανάσης Κουκάκης, ενάντια στην άρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας να επαναφέρει τον νόμο με το οποίον είχε το δικαίωμα, ως τον Μάρτιο του 2021, να πληροφορείται τον λόγο παρακολούθησης του τηλεφώνου του για λόγους εθνικής ασφαλείας. Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη υπόθεση στην οποία η Ελλάδα μπορεί να έχει προβλήματα με το δικαστήριο του Στρασβούργου.

Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη