Ο Κάφκα ψηφίζει για το Brexit

Καθώς οι διαδικασίες για το Brexit ολοκληρώνονται, ο Ίαν ΜακΓιούαν χρησιμοποιεί την αλληγορική «Μεταμόρφωση» του Κάφκα για να γράψει έναν λίβελο αναφορικά με τον τραγέλαφο της πολιτικής ζωής στην Βρετανία. Τον βάφτισε «Η Κατσαρίδα» και μόλις κυκλοφόρησε από τον Πατάκη σε μετάφραση Κατερίνας Σχινά.
Χρόνος ανάγνωσης: 
5
'

«Όταν ο έξυπνος αλλά καθόλου βαθυστόχαστος Τζιμ Σαμς ξύπνησε εκείνο το πρωινό από ανήσυχα όνειρα, βρέθηκε στο κρεβάτι του μεταμορφωμένος σ’ ένα γιγάντιο πλάσμα. Για αρκετή ώρα έμεινε ξαπλωμένος ανάσκελα (δεν ήταν η προσφιλής του στάση) κοιτάζοντας εμβρόντητος τα απόμακρα πόδια του, τα λειψά του μέλη. Κατέληξε με βεβαιότητα πως ήταν μόνο τέσσερα, και εντελώς ακίνητα. Υπό άλλες συνθήκες, τα λεπτεπίλεπτα καφετιά ποδαράκια του, για τα οποία ένιωθε ήδη κάποια νοσταλγία, θα σάλευαν χαρούμενα στον αέρα, έστω και ανώφελα».

Με αυτόν τον τρόπο εισάγει ο Ίαν ΜακΓιούαν τον αναγνώστη στη δική του καφκική εκδοχή της βρετανικής πολιτικής σκηνής. Μία κατσαρίδα που μέχρι τότε περιφερόταν ανέμελα στους διαδρόμους των κυβερνητικών κτιρίων και απολάμβανε λιχουδιές, όπως τις καβαλίνες των αλόγων της βασιλικής φρουράς, μεταμορφώνεται ξαφνικά στον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας. Και μάλιστα την πιο κρίσιμη στιγμή, όταν πρέπει να αποφασίσει για τη μοίρα της χώρας.

Γιατί έχει έρθει η στιγμή που η βρετανική κυβέρνηση, σε πείσμα των εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τον αντιστροφισμό, ένα ριζοσπαστικό οικονομικό σύστημα όπου το χρήμα ρέει αντίστροφα. Πιο απλά, οι πολίτες πληρώνουν για να εργαστούν και πληρώνονται όταν καταναλώνουν. Με αυτόν τον ευφυή τρόπο που δεν είχαν φανταστεί ούτε ο Άνταμ Σμιθ ούτε ο Μαρξ, όσο περισσότερα αγαθά αποκτάς τόσο πιο πολλά χρήματα έχεις, ενώ παράλληλα πληρώνεις αδρά για να εργάζεσαι σε όλο και καλύτερες θέσεις εργασίας. Αυτή η καινοτομία, που ανατρέπει τα δεδομένα στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, είναι τόσο ελκυστική ώστε ο Τζίμι Σαμς σκέφτεται να την προωθήσει στον παντοτινό σύμμαχο της Βρετανίας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στην πιο ισχυρή οικονομικά χώρα του πλανήτη, την Κίνα.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.