Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κείμενο:
User link
Profile picture for user anastasopoulos
Δημήτρης Αναστασόπουλος
coe.jpg

«Μέση Αγγλία»: Η ναυτία των Βρετανών πριν το Brexit

O Τζόναθαν Κόου, o πιο διορατικός συγγραφέας της σύγχρονης βρετανικής πραγματικότητας, σκιαγραφεί τη χώρα του πριν το δημοψήφισμα που την οδήγησε σε μία πρωτοφανή πολιτική κρίση.

Στις 4 Αυγούστου 2011, μία επιχείρηση ρουτίνας της αστυνομίας του Λονδίνου είχε τραγικά επακόλουθα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι αστυνομικοί, στην προσπάθειά τους να συλλάβουν έναν εικοσιεννιάχρονο μιγά, τον Μαρκ Ντάγκαν, τον πυροβόλησαν θανάσιμα στο στήθος. Οι αστυνομικοί ισχυρίστηκαν ότι ήταν γνωστό μέλος συμμορίας και πίστευαν ότι ήταν οπλισμένος. Οι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι πυροβολήθηκε εν ψυχρώ καθώς προσπαθούσε να διαφύγει τρέχοντας, χωρίς να κρατάει κάποιο όπλο.

Όταν διαδόθηκε το νέο, ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις που εξελίχθηκαν σε ταραχές, αρχικά στις βόρειες συνοικίες και σύντομα επεκτάθηκαν σε όλη τη μητρόπολη. Τρεις μέρες αργότερα, ο πυρετός της εξέγερσης έφτασε και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως το Λίβερπουλ, το Μάντσεστερ, το Μπέρμινχαμ και το Μπρίστολ. Για μία εβδομάδα οι διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους μαύροι, συγκρούονταν με την αστυνομία, πυρπολούσαν αυτοκίνητα και λεηλατούσαν καταστήματα με πολυτελή προϊόντα. Είναι χαρακτηριστική η είδηση που διαδόθηκε μέσω Facebook (και δεν επαληθεύτηκε ποτέ) ότι μία δεκαεξάχρονη επιτέθηκε στην αστυνομία κραδαίνοντας ένα μπουκάλι σαμπάνιας και τραυματίστηκε σοβαρά από τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων καταστολής. Οι αναλυτές

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη