Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
User link
Profile picture for user anastasopoulos
Δημήτρης Αναστασόπουλος
jello.jpg

Μία γενοκτονία, μία δολοφονία κι ένα πανκ συγκρότημα

Στις 24 Αυγούστου στην σκηνή του Gagarin 205 θα σταθεί ξανά μία ξεχωριστή φιγούρα του αμερικάνικου πανκ. Ο Τζέλο Μπιάφρα έγραψε ιστορία με τους Dead Kennedys και συνεχίζει να παραμένει ένας αντικομφορμιστής μουσικός, ένας πολιτισμικός τρομοκράτης με όπλο τη μουσική.

«Οι ατομικές πράξεις βίας ενάντια στο σύστημα είναι ανώφελες. Κατανοώ την οργή των ανθρώπων αλλά επιμένω ότι χρειάζεται πολλή δουλειά για να πείσεις τον κόσμο να αλλάξει το τρόπο που σκέφτεται μόνο έτσι θα αλλάξει αυτό το απάνθρωπο σύστημα». Αυτά ήταν τα λόγια του Τζέλο Μπιάφρα που ήρθαν ως απάντηση σε όσους φώναζαν «Λευτεριά σε όσους είναι στα κελιά» σε ένα κατάμεστο Gagarin ένα βράδυ του Ιουνίου του 2010.

Ήταν η στιγμή που μαζί με τους Guantanamo School of Medicine ετοιμαζόταν να συνοψίσει την ιστορία των θρυλικών Dead Kennedys παίζοντας τα πιο γνωστά κομμάτια τους. Και αυτό που έχει σημασία δεν ήταν τα λόγια του Μπιάφρα, αλλά το ότι, όταν ρώτησε τι σήμαινε το σύνθημα και έμαθε για τις συλλήψεις κάποιων υπόπτων για συμμετοχή στην οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας, είπε το California Uber Alles.

Πρόκειται για ένα από τα πρώτα τραγούδια των Dead Kennedys, το οποίο στηλίτευε, πίσω στα τέλη της δεκαετίας του '70, την κατασταλτική πολιτική του τότε Κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Τζέρι Μπράουν, που ήθελε να καθαρίσει την πολιτεία από τους εναπομείναντες χίπις και ακτιβιστές του αντιπολεμικού κινήματος και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μειονοτήτων –και μάλιστα με στίχους που είχαν

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη