Μία γενοκτονία, μία δολοφονία κι ένα πανκ συγκρότημα

Στις 24 Αυγούστου στην σκηνή του Gagarin 205 θα σταθεί ξανά μία ξεχωριστή φιγούρα του αμερικάνικου πανκ. Ο Τζέλο Μπιάφρα έγραψε ιστορία με τους Dead Kennedys και συνεχίζει να παραμένει ένας αντικομφορμιστής μουσικός, ένας πολιτισμικός τρομοκράτης με όπλο τη μουσική.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'

«Οι ατομικές πράξεις βίας ενάντια στο σύστημα είναι ανώφελες. Κατανοώ την οργή των ανθρώπων αλλά επιμένω ότι χρειάζεται πολλή δουλειά για να πείσεις τον κόσμο να αλλάξει το τρόπο που σκέφτεται μόνο έτσι θα αλλάξει αυτό το απάνθρωπο σύστημα». Αυτά ήταν τα λόγια του Τζέλο Μπιάφρα που ήρθαν ως απάντηση σε όσους φώναζαν «Λευτεριά σε όσους είναι στα κελιά» σε ένα κατάμεστο Gagarin ένα βράδυ του Ιουνίου του 2010.

Ήταν η στιγμή που μαζί με τους Guantanamo School of Medicine ετοιμαζόταν να συνοψίσει την ιστορία των θρυλικών Dead Kennedys παίζοντας τα πιο γνωστά κομμάτια τους. Και αυτό που έχει σημασία δεν ήταν τα λόγια του Μπιάφρα, αλλά το ότι, όταν ρώτησε τι σήμαινε το σύνθημα και έμαθε για τις συλλήψεις κάποιων υπόπτων για συμμετοχή στην οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας, είπε το California Uber Alles.

Πρόκειται για ένα από τα πρώτα τραγούδια των Dead Kennedys, το οποίο στηλίτευε, πίσω στα τέλη της δεκαετίας του '70, την κατασταλτική πολιτική του τότε Κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Τζέρι Μπράουν, που ήθελε να καθαρίσει την πολιτεία από τους εναπομείναντες χίπις και ακτιβιστές του αντιπολεμικού κινήματος και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μειονοτήτων –και μάλιστα με στίχους που είχαν αναφορές στον Ιούλιο Καίσαρα του Σέξπιρ και το 1984 του Όργουελ.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.