Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
cover-asu.jpg
Η ταινία Austenland (2013) εξερευνούσε τον κόσμο των Janeites, των σκληροπυρηνικών φαν της Όστιν.

Tσάι με την Τζέιν Όστιν

Οι δύστροπες πλούσιες θείες, η γνώμη του κόσμου, οι οικογενειακοί δεσμοί και η αγωνία του γάμου έχουν ακόμα απήχηση, 200 χρόνια μετά το θάνατο της Όστιν. Είτε επειδή για κάποιους αποτελούν ρετρό και ρομαντικό καταφύγιο, είτε επειδή για κάποιους άλλους παραμένουν πραγματικότητα.
Η ταινία Austenland (2013) εξερευνούσε τον κόσμο των Janeites, των σκληροπυρηνικών φαν της Όστιν.

Διακόσια χρόνια μετά το θάνατό της, η Τζέιν Όστιν τιμάται ως σύμβολο της χώρας της, της οποίας τα ήθη περιέγραψε, και εν μέρει καυτηρίασε. Στις 18 Ιουλίου, κυκλοφόρησε το νέο βρετανικό χαρτονόμισμα των 10 λιρών, το οποίο κοσμεί η μορφή της. Φορά ένα λευκό σκουφάκι, έχει μικρά, συνηθισμένα χαρακτηριστικά και κοιτάζει το κενό, ενώ πίσω της βρίσκεται ένα μεγάλο σπίτι και το πορτρέτο της Ελίζαμπεθ Μπένετ, της πιο διάσημης ηρωίδας της.

Image
000_qp9z6.jpg
Το νέο βρετανικό νόμισμα 10 λιρών κυκλοφόρησε στις 18 Ιουλίου 2017. [CHRIS J RATCLIFFE/POOL/AFP]

Αυτού του μεγέθους την καθολική καταξίωση ενδεχομένως δεν την φανταζόταν ποτέ το κορίτσι που ουσιαστικά μορφώθηκε μόνο του. Γεννημένη στις 16 Δεκεμβρίου του 1775, η Τζέιν ήταν το μικρότερο από τα οκτώ παιδιά της οικογένειας Όστιν. Πήγε σχολείο για λίγο μόνο, καθώς ο πατέρας της δεν είχε την οικονομική δυνατότητα για περισσότερο. Μορφώθηκε στη βιβλιοθήκη του, όπου διάβαζε σχεδόν τα πάντα. Της άρεσε να γράφει και πέρασε την εφηβεία της δημιουργώντας δραματικές ιστορίες με σκοτεινές ηρωίδες παραδομένες στα πολλά τους πάθη.

Λέγεται ότι της έγινε κάποια πρόταση γάμου αλλά εκείνη τελικά αρνήθηκε (έμεινε αρραβωνιασμένη μόνο για μια μέρα), προτιμώντας την οικονομικά επισφαλή επιλογή να παραμείνει ανύπαντρη. Όπως οι ηρωίδες στα βιβλία της, ερωτεύτηκε κάποιον που

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη