Ενόσω το Λονδίνο βομβαρδιζόταν, οι Λονδρέζοι διάβαζαν Τζέιμς Τσέις

Σοκάροντας από την αρχή τους αναγνώστες με την ωμότητα και τη σεξουαλική διαστροφή του «Όχι Ορχιδέες για τη Μις Μπλάντις», ο Άγγλος Τζέιμς Τσέις χρησιμοποίησε όλα τα κλισέ του αμερικάνικου noir για να γράψει δεκάδες μυθιστορήματα. Μας τoν θυμίζει η έκδοση του πολύκροτου μυθιστορήματος από την Άγρα.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'

«Αυτό το μυθιστόρημα δεν είναι μία κλασική αστυνομική περιπέτεια, με την οποία ξεφεύγεις από την πληκτική καθημερινότητα σε έναν φανταστικό κόσμο αγωνίας και δράσης. Είναι κυριολεκτικά μία διαφυγή σε ένα σύμπαν γεμάτο σαδισμό και σεξουαλική αποκτήνωση». Ο Τζορτζ Όργουελ δεν μασάει τα λόγια του καθώς ασκεί κριτική στο μυθιστόρημα του Τζέιμς Τσέιζ στο κλασικό πια δοκίμιο «Raffles and Miss Βlandish», που δημοσίευσε το 1944.

Προχωράει ακόμα περισσότερο, συγκρίνοντας την σκληρότητα που αναδύεται από τις σελίδες του Όχι Ορχιδέες για τη Μις Μπλάντις με τον φασισμό που μόλις είχε ηττηθεί: «Πολλοί αναγνώστες μου έχουν επισημάνει ότι αφού διαβασαν το βιβλίο συνειδητοποίησαν ότι πρόκειται για ξεκάθαρο φασισμό. Είναι μία εξαιρετική επισήμανση παρότι η πλοκή δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική ούτε με κοινωνικά ή οικονομικά ζητήματα [...] Μέσα από την επινοημένη ζωή των γκάνγκστερς ο Τσέις παρουσιάζει ένα απόσταγμα της σύγχρονης πολιτικής πραγματικότητας, όπου τέτοια γεγονότα όπως ο μαζικός βομβαρδισμός αμάχων, η χρήση ομήρων, τα βασανιστήρια για απόσπαση πληροφοριών, οι κρυφές φυλακές, οι εκτελέσεις χωρίς δίκη, οι ξυλοδαρμοί με λαστιχένια γκλομπ, οι εικονικοί πνιγμοί, η συστηματική διαστρέβλωση των συμβάντων και των δεδομένων, η προδοσία, η διαφθορά και η υποταγή θεωρούνται κανονικά, ηθικά αδιάφορα και ακόμα και αξιοθαύμαστα όταν πραγματοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα».

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.