Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κείμενο:
User link
Profile picture for user gliniadaki
Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη
cejamesfoot.jpg
Ο Τζέιμς Φουτ στο σπίτι του στο Κυπαρίσσι, Αύγουστος 2019.

An Englishman in Κυπαρίσσι

Η μυθιστορηματική ζωή του Άγγλου ζωγράφου Τζέιμς Φουτ, μόνιμου κατοίκου Λακωνίας και σύντομα Έλληνα πολίτη, που κατάλαβε ότι η Ελλάδα «του πήγαινε» πριν από 33 χρόνια, όταν ένας γεράκος έσκυψε να πιάσει το πορτοφόλι που τού είχε πέσει στο λιμάνι των Σπετσών.
Ο Τζέιμς Φουτ στο σπίτι του στο Κυπαρίσσι, Αύγουστος 2019.

Κυπαρίσσι Λακωνίας, Αύγουστος του 2018. Κάθομαι στο μοναδικό μπαρ/καφέ του μικρού, παραθαλάσσιου χωριού και, κατενθουσιασμένη, παίρνω στο skype τον έναν μετά τον άλλο φίλο για να τους δείξω το αναπάντεχο μικρό διαμάντι που ανακάλυψα κρυμμένο κάπου στους κόρφους των βουνών της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου. Γυρνώ συνεχώς την οθόνη από εδώ κι από εκεί, δείχνω τα σπίτια πάνω στο νερό με την πλάτη στα κυπαρίσσια και το πυκνό δάσος, τη σχεδόν παντελή απουσία αυτοκινήτων, τα πρασινογάλαζα νερά, κυρίως την ησυχία: Άκου! άκου, τους λέω, δεν ακούγεται τίποτα! Είναι λες κι ο χρόνος έχει σταματήσει στο 1960!

Image
kyparissi1.jpg
Το Κυπαρίσσι Λακωνίας.

Δίπλα μου κάθεται ήσυχος κι αγναντεύει το κύμα που σκάει μπροστά μας ένας άνδρας μεταξύ 50 και 60 ετών, με τη βερμούδα του κι ένα λευκό κοντομάνικο. Φοράει στο χέρι μια ασημένια ταυτότητα. Είναι ξένος: τα χρώματά του, η ήρεμη παρουσία του, το λίγο κοκκινισμένο από τον ήλιο δέρμα του το μαρτυρούν. Την τρίτη φορά που κλείνω το τηλέφωνο, γυρνάει πολύ ήσυχα προς το μέρος μου, με κοιτάει σοβαρά και, με τόνο πολύ πιο οξύ απ’ ό,τι περίμενα, μου λέει: «Μα θα το βουλώσεις, επιτέλους; Δεν έχεις αφήσει άνθρωπο για άνθρωπο που δεν το έχεις πει».

Και κάπως έτσι, ο Τζέιμς Φουτ –ο Άγγλος ζωγράφος με τη

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη