Θα γίνει η Ιταλία ο νέος πονοκέφαλος της Ευρώπης;

Για τρίτη φορά μέσα σε μία δεκαετία η ιταλική οικονομία εισέρχεται σε ύφεση και το δημόσιο χρέος της χώρας γίνεται η κύρια πηγή ανησυχίας των Βρυξελλών.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'
Στην πάνω σειρά, ο Λουίτζι ντι Μάιο (υπουργός Εργασίας και Βιομηχανίας), ο Τζουζέπε Κόντε (πρωθυπουργός) και ο Τζοβάνι Τρία (υπουργός Οικονομικών) κατά τη διαδικασία έγκρισης από τη Βουλή του προϋπολογισμού που κατέθεσαν για το 2019.

Κάνοντας μία πρόβλεψη για το μέλλον της ιταλικής οικονομίας πριν από περίπου έναν μήνα, ο Λουίτζι ντι Μάιο, πρόεδρος του Κινήματος Πέντε Αστέρων και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, είπε ότι κατά την εκτίμησή του η Ιταλία βρίσκεται στην αρχή ενός νέου οικονομικού θαύματος, ανάλογου με αυτό που έζησε η χώρα τη δεκαετία του ‘60. «Εκείνη την περίοδο χτίσαμε λεωφόρους, τώρα θα χτίσουμε ψηφιακές εθνικές οδούς», δήλωσε ενθουσιασμένος.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, η πραγματικότητα ήρθε να τον διαψεύσει, όταν η Ιταλική Στατιστική Αρχή (ISTAT) δημοσίευσε οικονομικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης μπήκε σε τροχιά ύφεσης στο δεύτερο μισό του 2018, με το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο και κατά 0,2% το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Με βάση τα στοιχεία της ISTAT, η ιταλική οικονομία έχει σημειώσει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης τρεις φορές σε μία δεκαετία, με το ιταλικό ΑΕΠ αυτή τη στιγμή να είναι κατά 5% μικρότερο από ό,τι ήταν το 2008 και την ανεργία να ξεπερνά το 10%, ενώ πριν την κρίση ανερχόταν στο 6%.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.