Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
ceitalygovernment000_15m6fx.jpg
Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, με τον αρχηγό των 5 Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο (αριστερά) και τον επικεφαλής της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι (δεξιά). [Andreas Solaro/AFP]

Ιταλική κυβέρνηση: κωμωδία ή δράμα;

Χρειάστηκαν 88 ολόκληρες ημέρες για να δημιουργηθεί το νέο κυβερνητικό υβρίδιο της Ιταλίας, το «μωρό της Ρόζμαρι», όπως το αποκαλούν οι επικριτές, που το βλέπουν ήδη ως το απόλυτο κακό. Μάθαμε τρία πιθανά σενάρια για την επόμενη μέρα που συζητούνται στα πολιτικά πηγαδάκια.
Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, με τον αρχηγό των 5 Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο (αριστερά) και τον επικεφαλής της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι (δεξιά). [Andreas Solaro/AFP]

«Προσδεθείτε» ήταν το σχόλιο του γνωστού αρθρογράφου της εφημερίδας La Repubblica Mario Calabresi, μόλις πληροφορήθηκε τη σύνθεση της νέας ιταλικής κυβέρνησης που έλαβε χθες την ψήφο εμπιστοσύνης της γερουσίας και σήμερα αναμένεται να λάβει αυτήν της Βουλής. Και είναι γεγονός ότι στην Ιταλία διασχίζουμε πλέον αχαρτογράφητους αιθέρες.

Από ό,τι φαίνεται, κοινά δεξιά και αντιευρωπαϊκά αντανακλαστικά οδήγησαν το κίνημα των Πέντε Αστέρων και τη Λέγκα να ξεχάσουν τις διαφορές τους και να ενωθούν, ύστερα από μία προεκλογική περίοδο όπου είχαν επανειλημμένα διασταυρώσει τα ξίφη τους. Πρόκειται τελικά για δύο διαφορετικές δεξιές, που τις ενώνει ένα αντισυστημικό ένστικτο και η αναζήτηση μιας νέας εξεγερμένης κοινωνικής βάσης. Μιας βάσης που αναζητά περισσότερο την άρνηση της πολιτικής, παρά την ίδια την πολιτική και πιστεύει στις συνοπτικές διαδικασίες για να πετύχει όχι την αλλαγή, αλλά την τιμωρία και την εκδίκηση.

Τώρα το πού θα οδηγήσει το νέο ιταλικό πείραμα και ποιους θα παρασύρει στο πέρασμά του, είναι ένα ερώτημα στο οποίο προς το παρόν δεν υπάρχει απάντηση.

Βέβαια, μέχρι στιγμής περισσότερο ιταλική κωμωδία παρά δράμα θυμίζει αυτό το εγχείρημα. Ξεκινώντας από την επιλογή του

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη