Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κείμενο:
cemeloni000_32j76xz.jpg
Η ηγέτιδα του ιταλικού ακροδεξιού κόμματος Fratelli d'Italia Τζόρτζια Μελόνι, σε προεκλογική συγκέντρωση στο Μιλάνο στις 11 Σεπτεμβρίου 2022. [Piero CRUCIATTI/AFP]

Ιταλικές εκλογές: Είναι η Τζόρτζια Μελόνι το απόλυτο κακό;

Ποιος φοβάται την Ιταλία; Το ερώτημα πλανάται σαν μαύρο σύννεφο πάνω από την Ευρώπη λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου, αφού οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πρώτο το ακροδεξιό κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι.
Η ηγέτιδα του ιταλικού ακροδεξιού κόμματος Fratelli d'Italia Τζόρτζια Μελόνι, σε προεκλογική συγκέντρωση στο Μιλάνο στις 11 Σεπτεμβρίου 2022. [Piero CRUCIATTI/AFP]

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις ιταλικές εκλογές της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου αποτυπώνουν την ισχυρότατη πιθανότητα νίκης του δεξιού συνασπισμού. Και είναι απαραιτήτως κακό αυτό; Όχι. Το γεγονός όμως ότι πρώτο κόμμα στον δεξιό συνασπισμό είναι το ακροδεξιό Fratelli d’ Italia (FDI - «Αδέλφια της Ιταλίας» στα ελληνικά) της Τζόρτζια Μελόνι έχει προκαλέσει δυνατές αναταράξεις. Και ο λόγος είναι κυρίως ότι το κόμμα της δεν έχει αποκηρύξει το φασιστικό του παρελθόν. Η σημειολογία παίζει τον ρόλο της στις αναλύσεις των ειδικών, καθώς το φετινό φθινόπωρο κλείνουν 100 χρόνια από την Πορεία προς τη Ρώμη του Μπενίτο Μουσολίνι, με την οποίαν άνοιξε ο δρόμος για την επιβολή της φασιστικής δικτατορίας.

Image
march_on_rome_1922_-_alle_porte_di_roma.png
Η πορεία των φασιστών προς τη Ρώμη στις 28 Οκτωβρίου 2022. [Wikimedia Commons]

Οι αντιμαχόμενες δυνάμεις

Η μάχη στις εκλογές θα δοθεί ανάμεσα σε –θεωρητικώς– δύο συνασπισμούς: τον Δεξιό και τον Αριστερό. Στον πρώτο ενσωματώνονται το FDI της Μελόνι, η Lega του Ματέο Σαλβίνι και το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Στον δεύτερο υπάρχει το Δημοκρατικό Κόμμα του σοσιαλδημοκράτη Ενρίκο Λέτα και δύο μικρά κόμματα – όσα έμειναν μετά τη ρήξη και αποχώρηση του κεντρώου Κάρλο Καλέντα τον Αύγουστο που μας πέρασε.

Για να καταλάβουμε καλύτερα τη σημερινή ιταλική πολιτική σκηνή

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη