Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κατηγορία:
Tags:
Κείμενο:
cohen.jpg
Ο Ελί Κοέν στη Συρία, φορώντας το ρολόι που ανέκτησε πέρυσι με μυστική επιχείρηση η Μοσάντ.

Ο Ισραηλινός κατάσκοπος που εκτελέστηκε στη Συρία

Η συναρπαστική ιστορία του θρυλικού μυστικού πράκτορα Ελί Κοέν, εθνικού ήρωα του Ισραήλ – και παρ’ ολίγον υπουργού της Συρίας.
Ο Ελί Κοέν στη Συρία, φορώντας το ρολόι που ανέκτησε πέρυσι με μυστική επιχείρηση η Μοσάντ.

Λίγοι κατάσκοποι έχουν μείνει στην ιστορία με τον τρόπο του Ελί Κοέν, που κατάφερε να διεισδύσει στα ανώτερα κλιμάκια της εξουσίας στη Συρία, προσφέροντας στο Ισραήλ πληροφορίες που η Μοσάντ θα μπορούσε μόνο να ονειρευτεί. Περισσότερο από μισό αιώνα μετά την εκτέλεσή του, η ιστορία του έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα μέσω της νέας σειράς του Netflix The Spy, με τον Σάσα Μπάρον Κοέν στον πρωταγωνιστικό ρόλο του εικονικού «πράκτορα 88». Η σειρά αφηγείται τη μεταμόρφωση του Ελί Κοέν από βαριεστημένο υπάλληλο γραφείου σε γενναίο πράκτορα της Μοσάντ και στη συνέχεια σε ισχυρό παράγοντα στην πολιτική σκηνή του αντιπάλου έθνους. Ακούγεται περισσότερο σαν κατασκοπικό θρίλερ και λιγότερο σαν μάθημα ιστορίας, όμως βασίζεται σε γεγονότα που συνέβησαν στην πραγματικότητα.

Ένας αφοσιωμένος Εβραίος της Αιγύπτου

Ο Ελί Κοέν γεννήθηκε σε μια πολύτεκνη και ευλαβή εβραϊκή οικογένεια στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1924 και έμαθε τα πρώτα του γράμματα στο σχολείο της τοπικής εβραϊκής κοινότητας. Αργότερα γράφτηκε στο πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας, όπου σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός και συμμετείχε σε φοιτητικές διαμαρτυρίες κατά της βρετανικής κατοχής. Μετά από συνεχείς παρενοχλήσεις από τη Μο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη