Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
israel.jpg
[JACK GUEZ / AFP]

Ισραήλ: Μια δημοκρατία σε κίνδυνο

Η αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση που θα επιτρέπει στην ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου να ανατρέπει τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου δίνοντάς της απόλυτη εξουσία, αναδεικνύει ένα χάσμα που βαθαίνει ανάμεσα στους φιλελεύθερους και τους υπερορθόδοξους Ισραηλινούς.
[JACK GUEZ / AFP]

«Συνειδητοποίησα ότι μια ημέρα θα ερχόταν η εγγονή μου να με ρωτήσει αν ήμουν εκεί όταν έπρεπε να προστατεύσω τα δικαιώματά της. Και ήθελα να μπορώ να πω ότι ναι, ήμουν εκεί», είπε το περασμένο Σάββατο μια γυναίκα που συμμετείχε για πρώτη φορά στις διαδηλώσεις που εδώ και τέσσερις μήνες πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα στη χώρα της, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σχεδιαζόμενη δικαστική μεταρρύθμιση που απειλεί να υπονομεύσει τη δημοκρατία στο Ισραήλ.

Είχε προηγηθεί, τη Δευτέρα 27 Μαρτίου, η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση αναβάλλεται έως ότου η Κνέσετ (το ισραηλινό κοινοβούλιο) επιστρέψει στις εργασίες της στο τέλος του Απριλίου. Διότι οι διαδηλωτές και η αντιπολίτευση εκτιμούν ότι δεν απειλείται μόνο η ανεξαρτησία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αλλά οι πολιτικές ελευθερίες, η οικονομία, η εθνική ασφάλεια, η διεθνής θέση της χώρας και πάνω απ’ όλα τα θεμέλια της ίδιας της δημοκρατίας.

Καθόλου παράξενο, λοιπόν, που η προσπάθεια του Νετανιάχου να καθησυχάσει τους Ισραηλινούς και να βάλει φρένο στις διαδηλώσεις απέτυχε. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνησή του είναι πρόθυμη να ξεκινήσει μια διαδικασία διαλόγου με τα κόμματα της

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη