Τα νέα σύνορα του «χαλιφάτου»: ISIS και Al-Qaeda απλώνουν ρίζες στην Αφρική

Δύο χρόνια έχουν περάσει από την επίσημη ήττα των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ. Η τρομοκρατική απειλή ωστόσο δεν εξαλείφθηκε. Απλώς μετακόμισε δυτικότερα, στην υποσαχάρια Αφρική και την περιοχή του Σαχέλ, «κοιτώντας» και πάλι –αλλά αυτήν τη φορά από διαφορετική γωνία– προς τα νερά της Μεσογείου.
Χρόνος ανάγνωσης: 
10
'
Γυναίκα μπροστά στο καμένο χωριό Αλντέια ντα Παζ στη Μακόμια της Μοζαμβίκης, ένα από τα πολλά θύματα της βίας των εξτρεμιστών στη χώρα, Αύγουστος 2019. [MARCO LONGARI / AFP]

Τον Μάρτιο του 2019 η διεθνής κοινότητα πανηγύρισε την ήττα του επονομαζόμενου Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, έπειτα από σχεδόν πέντε χρόνια πολέμου. Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η τότε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα χαιρέτιζαν στις 23 Μαρτίου την είδηση της πτώσης-ανακατάληψης του τελευταίου προπυργίου των τζιχαντιστών στην ανατολική Συρία, της πόλης Μπαγκούζ, με τις σημαίες των υποστηριζόμενων από τη Δύση αραβοκουρδικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) να ανεμίζουν ως φωτογραφικά πειστήρια στο φόντο, έχοντας πια πάρει τη θέση που άλλοτε κατείχαν τα λάβαρα του ISIS στις εικόνες από το πολεμικό μέτωπο.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.