Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cover-isis.jpg
[TAUSEEF MUSTAFA / AFP]

Το ISIS είναι ακόμα εδώ, παρά τα οικονομικά προβλήματα

Η επίθεση στο Λονδίνο έφερε για μία ακόμα φορά τα σημάδια του Ισλαμικού Κράτους. Πολλοί υποθέτουν πως η βρετανική πρωτεύουσα “πλήρωσε” την ήττα της οργάνωσης στη Μοσούλη, που της κόστισε εδάφη και πόρους. Έτσι κι αλλιώς, οι ισλαμιστές τρομοκράτες βρίσκονται πια σε δεινή οικονομική κατάσταση.
[TAUSEEF MUSTAFA / AFP]

Το επιχειρηματικό μοντέλο που συνέβαλε στην άνοδο του Ισλαμικού Κράτους (IS), εξασφαλίζοντάς του σημαντικούς πόρους, τείνει να καταρρεύσει. Αυτό δείχνουν όλα τα στοιχεία και επιβεβαιώνει μελέτη του King's College του Λονδίνου που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, με τίτλο «Χαλιφάτο σε Παρακμή».

Τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι. Το ISIS κατόρθωσε να γίνει η πλουσιότερη τρομοκρατική οργάνωση παγκοσμίως, τίτλο που διατηρεί ακόμα, παρά το γεγονός ότι τα έσοδά του έχουν περιοριστεί δραματικά.

«Η καλύτερα χρηματοδοτούμενη τρομοκρατική οργάνωση που έχουμε αντιμετωπίσει»

H “πλούσια” δράση της οργάνωσης στηρίχθηκε σε μεθόδους χρηματοδότησης πολύ διαφορετικές από εκείνες άλλων αντιστοίχων. To να μιλά βέβαια κανείς για το «επιχειρηματικό μοντέλο» μιας τρομοκρατικής οργάνωσης είναι ούτως ή άλλως ένα ζήτημα. Πολύ περισσότερο το να επιχειρεί να αναλύσει τη λογιστική της παλινδρόμηση.

Κι όμως, η επιχειρησιακή τακτική του Ισλαμικού Κράτους προϋπέθετε από την αρχή σοβαρούς οικονομικούς πόρους, που ήταν σαφές ότι υπήρχαν. Ο Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας, Ντέιβιντ Κοέν, περιέγραψε τον Οκτώβριο του 2015 το Ισλαμικό Κράτος ως «πιθανότατα την καλύτερα χρηματοδοτούμενη

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη