Δολοφονία Σουλεϊμάνι: Σφάλμα, αντιπερισπασμός ή αναμενόμενη αντίδραση;

Οι Ιρανοί πολίτες που έως χθες διαδήλωναν κατά της κυβέρνησής τους, σήμερα θρηνούν τον στρατηγό τους και ορκίζονται εκδίκηση στη «σατανική Αμερική». Οι Δημοκρατικοί λένε ότι ο Τραμπ ήθελε απλώς να απομακρύνει την προσοχή από την πρόταση μομφής εναντίον του. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιμένει ότι η δολοφονία του Σουλεϊμάνι ήταν αναμενόμενη και στα πλαίσια της πολιτικής μη ανοχής του προέδρου.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'
H χθεσινή κηδεία του στρατηγού στην Τεχεράνη συγκέντρωσε χιλιάδες ανθρώπους. [ATTA KENARE / AFP]

Στις 10 Δεκεμβρίου 2019, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες παρέδωσε, ως όφειλε, την όγδοη εξαμηνιαία αναφορά του ως προς την εφαρμογή της απόφασης 2231(2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα πυρηνικά του Ιράν και τα σχετικά μέτρα που είχαν ληφθεί ομόφωνα. Ανάμεσα σε αυτά ήταν η ρητή απαγόρευση εξόδου από το Ιράν, ανάμεσα σε άλλα πρόσωπα, του στρατηγού Κάσιμ Σουλεϊμάνι.

Ελάχιστοι έδωσαν σημασία στη δημοσιευθείσα αναφορά. Σίγουρα όμως την έλεγξαν ενδελεχώς εκείνοι που έπρεπε. Διότι στην παράγραφο 14 της πολυσέλιδης αναφοράς, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ γράφει: «Πληροφορίες από ιρακινά μέσα ενημέρωσης υποδηλώνουν ότι ο στρατηγός Σουλεϊμάνι έχει επιχειρήσει ταξίδι ασυνεπές προς την πρόβλεψη απαγόρευσης. Καλώ όλα τα κράτη-μέλη [που έχουν υπογράψει τη συμφωνία] να εφαρμόζουν επιμελώς τα περιοριστικά μέτρα». Ο Γκουτέρες συνεχίζει για το ίδιο θέμα και στην παράγραφο 38: «Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς, πληροφορίες αναφέρουν για επιπλέον ταξίδια του στρατηγού Σουλεϊμάνι. Σύμφωνα με τα ιρακινά μέσα ενημέρωσης, ταξίδεψε αρκετές φορές στη Βαγδάτη τον Οκτώβριο 2019».

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.