Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
ceafptrumpboltonpompeo000_1ho9zs.jpg
Ο Τραμπ με τα «γεράκια» του, τον ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον. [Mandel Ngan/AFP]

Ιράν: Οι απειλές, η διπλωματία του twitter και ο παράγοντας Ομπάμα

Η κλιμάκωση των σχέσεων Ιράν-ΗΠΑ, που οδήγησε την Τεχεράνη χθες Κυριακή 7 Ιουλίου να ανεβάσει τους τόνους παραβιάζοντας τη συνθήκη για τα πυρηνικά και οι δίαυλοι επικοινωνίας από συμβούλους του πρώην αμερικανού προέδρου.
Ο Τραμπ με τα «γεράκια» του, τον ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον. [Mandel Ngan/AFP]

Τρεις άνδρες ανεβαίνουν τον λόφο που οδηγεί στο Καπιτώλιο. Τα πρόσωπά τους ανέκφραστα. Είναι τρεις συνηθισμένοι άνδρες, ντυμένοι με σκούρα κοστούμια, όπως οι περισσότεροι που κυκλοφορούν στην περιοχή και γι’ αυτό περνούν απαρατήρητοι. Γνωρίζονται πολύ καλά μεταξύ τους, άλλωστε υπήρξαν στο παρελθόν στενοί συνεργάτες και σύμβουλοι του αμερικανού πρώην προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα.

Η ανάβαση προς το Καπιτώλιο έγινε πριν από λίγες ημέρες κι ενώ είναι σε εξέλιξη η κρίση με το Ιράν. Ο πρόεδρος Τραμπ μόλις είχε αποκαλύψει ότι σταμάτησε στο πάρα πέντε μια επίθεση εναντίον ιρανικών στόχων, όταν τον ενημέρωσαν, όπως είπε, ότι υπήρχε πιθανότητα για τις λεγόμενες παράπλευρες απώλειες. Η Τεχεράνη συντηρεί και αυτή από την πλευρά της μια επιθετική ρητορική, κάνοντας λόγο ακόμη και για «καθυστερημένους μέσα στον Λευκό Οίκο».

Η επίσκεψη αυτή ξενίζει μια τέτοια χρονική στιγμή ή μήπως τελικά όχι; Τις τελευταίες ημέρες τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης δεν μπορούν να αποφύγουν τη σύγκριση με την κυβέρνηση Ομπάμα και πως εκείνος και το επιτελείο του, είχαν χειριστεί το τότε θερμό επεισόδιο, με απίστευτη διπλωματική τέχνη, οδηγώντας τελικά σε αποκλιμάκωση. Οι τρεις άνδρες είναι πρώην σύμβουλοι του πρώην

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη