Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cehpv.jpg

ΗPV: Όλοι είμαστε εν δυνάμει φορείς

Ο HPV είναι ένας σχεδόν αβλαβής αλλά σε κάποιες περιπτώσεις επικίνδυνος ιός, που δεν κάνει διακρίσεις – σε αντίθεση με το κράτος, που φαίνεται να αντιμετωπίζει τη νόσο στερεοτυπικά, μη διευκολύνοντας τον εμβολιασμό για όλους.

«Ήταν τέλη του 2019. Είχα πάει να κάνω το κλασικό ετήσιο τεστ ΠΑΠ. Ήμουν κάπου στο κέντρο της Αθήνας και περπατούσα όταν έμαθα τα αποτελέσματα. Πανικοβλήθηκα και παραλίγο να μου πέσει το κινητό από τα χέρια. Δε μου είχε συμβεί ποτέ κάτι αντίστοιχο, δεν ήξερα τι να κάνω. Θυμόμουν ότι μια γνωστή μου είχε κολλήσει HPV και ήξερα ότι σχετίζεται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας», μας διηγείται η Κάτια, που έκλεισε τον Δεκέμβριο τα 41 και είχε έναν από τους πιο επικίνδυνους τύπους HPV. Υποβλήθηκε σε εγχείρηση και όλα πήγαν καλά. «Πρέπει να εξετάζομαι κάθε έξι μήνες. Η ζωή σου πρέπει να συνεχίζεται κανονικά, αυτό ήταν το βασικό που προσπάθησε να μου εξηγήσει ο γιατρός μου. Το θέμα όμως είναι πώς νιώθεις εσύ, το αποτύπωμα που σου έχει αφήσει όλη αυτή η διαδικασία» συμπληρώνει.

HPV: ένας αβλαβής αλλά και ταυτόχρονα επικίνδυνος ιός

«Ο καθένας μπορεί να είναι φορέας του HPV και να μην το γνωρίζει. Αυτό όμως δεν είναι τόσο σημαντικό, διότι στις συντριπτικά περισσότερες περιπτώσεις η ύπαρξη του ιού δεν σημαίνει ότι θα υπάρξουν και σχετιζόμενες με τον ιό ασθένειες» εξηγεί στο inside story ο Θεόδωρος Αγοραστός, καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής HPV

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη