Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κατηγορία:
Κείμενο:
ceinf.jpg
Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και ο Ρόναλντ Ρήγκαν υπογράφουν τη συνθήκη INF στον Λευκό Οίκο το 1987. [Ronald Reagan Presidential Library]

Η συνθήκη για τα πυρηνικά που τερμάτισε τον Ψυχρό Πόλεμο, θα ξεκινήσει έναν νέο;

Οι εξελίξεις στην γεωπολιτική σκακιέρα επηρεάζουν και την Ελλάδα, δεδομένου πως η χώρα μας δεσμεύεται από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ.
Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και ο Ρόναλντ Ρήγκαν υπογράφουν τη συνθήκη INF στον Λευκό Οίκο το 1987. [Ronald Reagan Presidential Library]

«Αν θέλεις ειρήνη, προετοιμάσου για πυρηνικό πόλεμο», επεκτείνει τη λατινική ρήση πρώην στέλεχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, σχολιάζοντας τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία για τα Πυρηνικά του 1987 και επικυρώνοντας παράλληλα τη νέα στρατηγική πραγματικότητα της εποχής μας.

Στο πρόσφατο ταξίδι του στη Ρωσία, ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Μπόλτον, μεταξύ άλλων ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, πως οι ΗΠΑ σκοπεύουν να αποσυρθούν από τη διμερή συμφωνία INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty), καθώς η Ρωσία παραβιάζει τη συνθήκη επί σειρά ετών, ενώ την ίδια στιγμή έχουν εμφανιστεί και νέοι παίκτες στο προσκήνιο (Κίνα, Ινδία, Πακιστάν), τους οποίους δεν λαμβάνει υπόψη η συνθήκη.

Η απάντηση του Πούτιν στον Μπόλτον ήταν σαφής: «Απ’ όσο θυμάμαι, πάνω στη σημαία των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων υπάρχει ένας αετός, ο οποίος κρατάει 13 βέλη από τη μία πλευρά και από την άλλη έναν κλάδο ελιάς, ως σύμβολο ειρήνης. Το κλαδί έχει πάνω 13 ελιές. Και σας ρωτώ: Μήπως ο αετός σας έφαγε όλες τις ελιές και έμεινε να κρατάει μόνο τα βέλη;». Ο Μπόλτον συνοπτικά απάντησε: «Δεν έφερα μαζί μου ελιές».

Image
flagofchiefofstaff.png
Η σημαία του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ. [Wikimedia Commons]

Ποιος κερδίζει από την

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη