Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
cover-impeach2.jpg
[SCOTT OLSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP]

Impeach the President: Πώς γίνεται η πρόταση μομφής ενάντια στον πρόεδρο των ΗΠΑ

Ποια είναι η διαδικασία απομάκρυνσης του προέδρου και γιατί ο Τραμπ δεν μπορεί να αποπεμφθεί λόγω ψυχικής ασθένειας. Πες το μου αργά να το καταλάβω.
[SCOTT OLSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP]

Ήδη, πριν καλά καλά λάβει ο Ντόναλντ Τραμπ το χρίσμα του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ τον περασμένο Ιούλιο, αρκετοί πολιτικοί σχολιαστές και ακαδημαϊκοί είχαν αρχίσει να εξετάζουν την περίπτωση υποβολής πρότασης μομφής ενάντια του στην περίπτωση που ο εκκεντρικός επιχειρηματίας κέρδιζε τις εκλογές.

Με την αναπάντεχη νίκη του στις 8 Νοεμβρίου και ιδιαίτερα μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του στην ορκωμοσία της 20 Ιανουαρίου, τα σενάρια και οι πιέσεις για άμεση απομάκρυνση του νέου προέδρου οργιάζουν. H δημοτικότητα του Προέδρου είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα –μόλις 42% των Αμερικανών θεωρούν ανταποκρίνεται επαρκώς στα καθήκοντά του.

Image
063_632198846.jpg
[MARIO TAMA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP]

Αλλά ο πλανητάρχης δεν μπορεί να απομακρυνθεί μόνο και μόνο επειδή είναι αντιπαθής σε κάποιους. Το Κογκρέσο θα πρέπει να τον κρίνει ένοχο για «εσχάτη προδοσία, δωροδοκία, ή άλλα βαρύνουσας σημασίας εγκλήματα ή παραπτώματα» αφότου ήρθε στην εξουσία (ο Τραμπ π.χ. δεν μπορεί να κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση που συνέβη πριν εκλεχθεί).

Τι είναι η πρόταση μομφής

Η διαδικασία μομφής (Impeachment) ορίζεται από το πρώτο και δεύτερο άρθρο του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Μόνο η νομοθετική εξουσία, δηλαδή η Βουλή των Αντιπροσώπων

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη