Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
ceknossos024_3012902.jpg
Ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού ανήκει και αυτός στο Υπερταμείο. [Guiziou Franck/hemis.fr]

Το μακρύ χέρι των ιδιωτικοποιήσεων στα αρχαία

Μπορεί μετά τις τραγελαφικές μεταβιβάσεις αρχαίων μνημείων στο Υπερταμείο, η πρόεδρος του υπερταμείου Ράνια Αικατερινάρη να διαβεβαιώνει ότι δεν μεταβιβάζονται, όμως ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων προσέφυγε ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Επιπλέον η νομοθεσία δεν προβλέπει τι γίνεται με τα μουσεία.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού ανήκει και αυτός στο Υπερταμείο. [Guiziou Franck/hemis.fr]

Έφορος Αρχαιοτήτων σε νησί του Αιγαίου βλέπει ένα πρωί από το παράθυρο του γραφείου του κάποια άτομα να μετρούν τον περιβάλλοντα χώρο. Θα χρειαστεί να ρωτήσει επισταμένως προκειμένου να μάθει ποια ακριβώς είναι η δουλειά τους, και να πάρει στη συνέχεια την επιβεβαίωση από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, ότι και σε αυτό το απομακρυσμένο νησί έχει φθάσει το μακρύ χέρι του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου).

Όπως αναφερόταν στην αρχή των μνημονίων, η εφαρμογή τους άγγιζε και τον πολιτισμό. Όμως αρχικώς, το 2013-14, οι παραχωρήσεις προς αξιοποίηση αφορούσαν μόνον σε ορισμένα ακίνητα του υπουργείου Πολιτισμού, συγκεκριμένα 27 απαλλοτριωμένα ακίνητα/κατοικίες στην Πλάκα, καθώς και το κτίριο του υπουργείου Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας, δεδομένης της μετεγκατάστασής του στο κτίριο Τσαούσογλου της Πειραιώς (ακυρώθηκε από την επόμενη κυβέρνηση). Η εξέλιξη ήταν σαρωτική.

Άγνωστος αριθμός ακινήτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος βρίσκονται σήμερα μεταξύ των συνολικά 10.119 ακινήτων, που έχουν εκχωρηθεί προς αξιοποίηση στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ) του Υπερταμείου, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών του περασμένου Ιουνίου. Πρόκειται

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη