Το μακρύ χέρι των ιδιωτικοποιήσεων στα αρχαία

Μπορεί μετά τις τραγελαφικές μεταβιβάσεις αρχαίων μνημείων στο Υπερταμείο, η πρόεδρος του υπερταμείου Ράνια Αικατερινάρη να διαβεβαιώνει ότι δεν μεταβιβάζονται, όμως ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων προσέφυγε ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Επιπλέον η νομοθεσία δεν προβλέπει τι γίνεται με τα μουσεία.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'
Ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού ανήκει και αυτός στο Υπερταμείο. [Guiziou Franck/hemis.fr]

Έφορος Αρχαιοτήτων σε νησί του Αιγαίου βλέπει ένα πρωί από το παράθυρο του γραφείου του κάποια άτομα να μετρούν τον περιβάλλοντα χώρο. Θα χρειαστεί να ρωτήσει επισταμένως προκειμένου να μάθει ποια ακριβώς είναι η δουλειά τους, και να πάρει στη συνέχεια την επιβεβαίωση από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, ότι και σε αυτό το απομακρυσμένο νησί έχει φθάσει το μακρύ χέρι του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου).

Όπως αναφερόταν στην αρχή των μνημονίων, η εφαρμογή τους άγγιζε και τον πολιτισμό. Όμως αρχικώς, το 2013-14, οι παραχωρήσεις προς αξιοποίηση αφορούσαν μόνον σε ορισμένα ακίνητα του υπουργείου Πολιτισμού, συγκεκριμένα 27 απαλλοτριωμένα ακίνητα/κατοικίες στην Πλάκα, καθώς και το κτίριο του υπουργείου Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας, δεδομένης της μετεγκατάστασής του στο κτίριο Τσαούσογλου της Πειραιώς (ακυρώθηκε από την επόμενη κυβέρνηση). Η εξέλιξη ήταν σαρωτική.

Άγνωστος αριθμός ακινήτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος βρίσκονται σήμερα μεταξύ των συνολικά 10.119 ακινήτων, που έχουν εκχωρηθεί προς αξιοποίηση στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ) του Υπερταμείου, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών του περασμένου Ιουνίου. Πρόκειται για μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους (συνολικό εμβαδόν γης 511.357.451 τ.μ. και συνολική δομημένη επιφάνεια 22.601 τ.μ.), τα οποία αναζητούνται μόλις τώρα από το υπουργείο Πολιτισμού.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.