Κυβέρνηση α λα ιταλικά (οι αταίριαστοι)

Μετά από 15 μήνες ιταλικού δράματος, ο Τζιουζέπε Κόντε έλαβε νέα εντολή να κυβερνήσει, αυτή τη φορά με έναν συνασπισμό μεταξύ του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.
Χρόνος ανάγνωσης: 
4
'
Η νέα ιταλική κυβέρνηση με τον Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα. [Andreas Solaro/AFP]

«Δεν θα κυβερνήσουμε ποτέ με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, διότι θα αποτελούσε κοροϊδία για τους ψηφοφόρους μας», δήλωνε πριν από έναν χρόνο ο πρώην πρωθυπουργός και σκιώδης ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι. Τα ίδια ισχυριζόταν –αντίστροφα– πριν από μόλις δυο μήνες και ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο. Λένε, όμως, ότι στον έρωτα, στον πόλεμο αλλά και την πολιτική όλα επιτρέπονται, έτσι σήμερα το inciucio (μπέρδεμα), όπως αποκαλούν κοροϊδευτικά οι Ιταλοί τη συμμαχία μεταξύ Δημοκρατικού Κόμματος και Κινήματος των Πέντε Αστέρων, είναι πια μια πραγματικότητα, ένα αναγκαίο κακό, όπως πολλοί το χαρακτηρίζουν, για να αποτραπεί η άνοδος της ακροδεξιάς.

Σε λιγότερο από έναν μήνα ξεπεράστηκαν όλα τα εμπόδια και υστέρα από τη κατάρρευση της συμμαχίας Λέγκας–Κίνηματος των Πέντε Αστέρων, που οδήγησε την Ιταλία σε μια ακόμη πολιτική κρίση, η λύση βρέθηκε και δυο ορκισμένοι, μέχρι πρόσφατα, εχθροί ανέλαβαν από κοινού το τιμόνι της χώρας.

Νέα ήθη με λίγα λόγια, αλλά και νέες διαδικασίες υιοθετεί η γείτονα. Η απόδειξη είναι ότι η τελική απόφαση για τη συγκρότηση αυτής της κυβέρνησης δεν ελήφθη όπως είθισται υστέρα από μια εκλογική αναμέτρηση και πολύωρες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πολιτικές δυνάμεις, αλλά με το πάτημα ενός κουμπιού, με την on line δηλαδή ψήφο μόλις 60.000 «πεντάστερων» Ιταλών, που εξέφρασαν την γνώμη τους μέσα από την ιντερνετική πλατφόρμα Rousseau, μέσα από το ανώτερο δηλαδή πολιτικό όργανο του κινήματος των Πέντε Αστέρων. Κάτι που δίνει και το στίγμα της νέας κυβέρνησης.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.