Η ξεχωριστή φύση της Αττικής

Γιατί άνθισαν στην Αθήνα οι τέχνες και η δημοκρατία; Η φαντασία των κατοίκων επηρεάστηκε από το τοπίο που τους περιέβαλε; Φαίνεται ότι σε όλες τις εποχές, το φως, ο αέρας και οι καμπύλες της Αττικής έπαιξαν το ρόλο τους στην τέχνη και την σκέψη.
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'
Frederic Boissonnas, The temple of Poseidon at Sounion from the E, 1919. [Hellenic Culture Organization]

Η ονομασία Αττική προέρχεται από το ρήμα ἄγνυμι, που σημαίνει σπάω/συντρίβω και δηλώνει το κύμα που συντρίβεται στις ακτές της. Οι αρχαίοι την ονόμαζαν και Ἀκτική,ήταν δηλαδή γι αυτούς μία χερσόνησος, ένα σχεδόν νησί, για το οποίο ο γεωγράφος Στράβων γράφει : «Η Αττική είναι μια ακτή ανάμεσα σε δύο θάλασσες, στενή στην αρχή, που πλαταίνει προς το εσωτερικό. Ωστόσο, προς την πόλη του Ωρωπού της Βοιωτίας ξεκινά να σχηματίζει μια ημισέληνο, με το κυρτό της μέρος προς τη θάλασσα». Είναι όμως και μια ορεινή χερσόνησος, κι αυτή η αντίθεση θάλασσας και βουνού της χαρίζει μια επιπλέον ιδιότητα που εκφράστηκε κι αυτή στην τέχνη.

Οι πολύχρωμες καμπύλες και η αρχαία ελληνική τέχνη

Το φυσικό περιβάλλον της Αττικής ήταν ανέκαθεν εξαιρετικό, με γεωλογική πολυμορφία που σοφά συνδυάζει τη δροσιά της θάλασσας, της αύρας και των ακτών της με τις καμπυλώσεις των ποικιλόχρωμων βουνών της: όπως γράφει ο Άγγλος περιηγητής του 19ου αιώνα Edward Dodwell, το κάθε βουνό της έχει κι άλλο χρώμα: «Ο Υμηττός είναι περίφημος για το πορφυρό του χρώμα, και από μία απόσταση, ειδικά από την Αθήνα, μία ώρα πριν τη δύση του ηλίου, το πορφυρό είναι τόσο έντονο, ώστε μια ζωγραφική του απεικόνιση σε ένα σχέδιο, με τα χρώματα της φύσης, μοιάζει με υπερβολή. Κανένα άλλο βουνό της Αττικής δεν παρουσιάζει αυτό το χρώμα, καμία ώρα της ημέρας. Η Πεντέλη, που είναι πιο μακριά, και καλυμμένη από δάση, έχει ένα βαθύ μπλε χρώμα. Η Πάρνηθα, ο Κορυδαλλός και τα άλλα, είναι ποικιλόμορφα, αλλά γενικά είναι κάπως κιτρινωπά...» Η χρωματική αυτή παλέτα είναι εξ ορισμού πρωτότυπη, όχι μόνο για την ποικιλότητά της, αλλά κυρίως γι αυτό το διάφανο χρυσό φως, που ανάλογα με τη θέση του και τη θέση των βουνών, δίνει στο τοπίο διαφορετική απόχρωση.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.