Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
tax.jpg
Marinus van Reymerswaele, The Tax Collector, 1542, Alte Pinakothek, Munich

Η παλινόρθωση των φορολογικών ελεγκτών

Η δικαιοσύνη αργεί, αλλά δεν φταίει πάντα αυτή. H μεγαλύτερη υπόθεση φορολογικών και διαχειριστικών επανελέγχων, που διαρκεί 12 χρόνια και για την οποία εκδόθηκε τώρα βούλευμα, είναι ενδεικτική για το πώς μια υπόθεση μπορεί να καταλήξει στο αρχείο.
Marinus van Reymerswaele, The Tax Collector, 1542, Alte Pinakothek, Munich

Στο αρχείο κατέληξε η μεγαλύτερη υπόθεση ελέγχων για φοροδιαφυγή ή παράτυπη καταχώρηση δαπανών δήμων και πανεπιστημίων, που έπαιξε ρόλο στο να δημιουργηθεί, μετά από συζήτηση με την τρόικα για την ποιότητα της δουλειάς των φορολογικών ελεγκτών στην Ελλάδα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Εν τω μεταξύ ένας φορολογικός ελεγκτής αυτοκτόνησε όταν εκλήθη να δώσει εξηγήσεις, ενώ αυτός και άλλοι 48 συνάδελφοί του ελέχθηκαν για πολλά διαφορετικά αδικήματα, που πάντως αφορούσαν τις ίδιες αξιόποινες πράξεις.

Tax Collector Νο2

Ο διάσημος αμερικανός συγγραφέας και δημοσιογράφος Μάικλ Λιούις ήταν στην Αθήνα και ήθελε να γράψει για τις συνθήκες που οδήγησαν στην ελληνική χρεοκοπία (το άρθρο του δημοσιεύτηκε στο Vanity Fair με τίτλο «Beware of Greeks bearing Bonds», «Φοβού τους Έλληνες και ομόλογα φέροντες»). Ήταν 2010. Ο Αμερικανός ήρθε στην Αθήνα και ζήτησε βοήθεια από έναν εκδότη εφημερίδας, ώστε να καταλάβει τι γινόταν στη φορολογική υπηρεσία του κράτους. Ο εκδότης στράφηκε σε μένα κι εγώ στράφηκα στους Tax Collector number 1 και Tax Collector number 2, όπως ονόμασε αργότερα στο άρθρο του τους φορολογικούς ελεγκτές που χρησιμοποίησε ως πηγές.

Τον δεύτερο τον γνώριζα καλύτερα· ήταν καλός

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη