Η παλινόρθωση των φορολογικών ελεγκτών

Η δικαιοσύνη αργεί, αλλά δεν φταίει πάντα αυτή. H μεγαλύτερη υπόθεση φορολογικών και διαχειριστικών επανελέγχων, που διαρκεί 12 χρόνια και για την οποία εκδόθηκε τώρα βούλευμα, είναι ενδεικτική για το πώς μια υπόθεση μπορεί να καταλήξει στο αρχείο.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'
Marinus van Reymerswaele, The Tax Collector, 1542, Alte Pinakothek, Munich

Στο αρχείο κατέληξε η μεγαλύτερη υπόθεση ελέγχων για φοροδιαφυγή ή παράτυπη καταχώρηση δαπανών δήμων και πανεπιστημίων, που έπαιξε ρόλο στο να δημιουργηθεί, μετά από συζήτηση με την τρόικα για την ποιότητα της δουλειάς των φορολογικών ελεγκτών στην Ελλάδα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Εν τω μεταξύ ένας φορολογικός ελεγκτής αυτοκτόνησε όταν εκλήθη να δώσει εξηγήσεις, ενώ αυτός και άλλοι 48 συνάδελφοί του ελέχθηκαν για πολλά διαφορετικά αδικήματα, που πάντως αφορούσαν τις ίδιες αξιόποινες πράξεις.

Tax Collector Νο2

Ο διάσημος αμερικανός συγγραφέας και δημοσιογράφος Μάικλ Λιούις ήταν στην Αθήνα και ήθελε να γράψει για τις συνθήκες που οδήγησαν στην ελληνική χρεοκοπία (το άρθρο του δημοσιεύτηκε στο Vanity Fair με τίτλο «Beware of Greeks bearing Bonds», «Φοβού τους Έλληνες και ομόλογα φέροντες»). Ήταν 2010. Ο Αμερικανός ήρθε στην Αθήνα και ζήτησε βοήθεια από έναν εκδότη εφημερίδας, ώστε να καταλάβει τι γινόταν στη φορολογική υπηρεσία του κράτους. Ο εκδότης στράφηκε σε μένα κι εγώ στράφηκα στους Tax Collector number 1 και Tax Collector number 2, όπως ονόμασε αργότερα στο άρθρο του τους φορολογικούς ελεγκτές που χρησιμοποίησε ως πηγές.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.