Η κατηγορούμενη

Η Κατερίνα βρίσκεται εδώ και 3,5 χρόνια στη φυλακή, όπου εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Το δικαστήριο την έκρινε ένοχη για τη δολοφονία της γιαγιάς της. Η 33χρονη γυναίκα επιμένει στην αθωότητά της. Την συναντήσαμε στις φυλακές του Ελεώνα. Και σκοντάψαμε σε μια ιστορία που προκαλεί περισσότερα ερωτήματα από όσα απαντήθηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου.
Χρόνος ανάγνωσης: 
35
'
Martin Schnur, At the Curtain, 2010, Oil on canvas, Wiener Städtische Versicherung. [martinschnur.com]

Η Κατερίνα Βιδάλη είχε ήδη περάσει δύο χρόνια στη φυλακή, όταν έμαθε για ποιους λόγους κρίθηκε ένοχη για ανθρωποκτονία. Είχε προφυλακιστεί τον Νοέμβριο του 2014, όταν ήταν 29 ετών. Δικάστηκε τον Φεβρουάριο του 2016. Έφτασε ο Δεκέμβριος του ίδιου έτους για να πάρει στα χέρια της τη δικογραφία και να διαβάσει σε ποια στοιχεία στηρίχτηκαν και πώς σκέφτηκαν οι τέσσερις ένορκοι και οι τρεις δικαστές οι οποίοι, στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Κω, είχαν βεβαιωθεί ότι διέπραξε εν ψυχρώ δολοφονία. Η Κατερίνα Βιδάλη καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. «Είμαι αθώα», επέμενε από την πρώτη στιγμή.

Αντίθετα με ό,τι θα περίμενε κανείς, δεν ήταν αυτονόητο ότι η Κατερίνα θα είχε αυτομάτως πρόσβαση στη δικογραφία της. Η νεαρή γυναίκα από την Ρόδο έπρεπε να μπορεί να πληρώσει τα απαραίτητα 200 ευρώ. Έπρεπε επίσης να έχει δικηγόρο για να κάνει την αίτηση για λογαριασμό της. Η Βιδάλη δεν είχε 200 ευρώ και δεν είχε δικηγόρο –μετά τη δίκη δεν είχε πια επαφή με τον συνήγορο που της είχε αυτεπάγγελτα διορίσει το δικαστήριο. Η δικογραφία έφτασε τελικά στα χέρια της τον Δεκέμβριο του 2016, χάρη σε μια ομάδα καθηγητών του πανεπιστημίου Κρήτης που συγκέντρωσαν μεταξύ τους τα 200 ευρώ, και τη βοήθεια ενός Αθηναίου ποινικολόγου.

«Η εικόνα είναι πολύ αποκρουστική ακόμη και γι’ αυτόν που το έκανε»

Η Ουρανία Γερολύμου ήταν 69 ετών όταν δολοφονήθηκε τη νύχτα της 3ης Νοεμβρίου 2014, μεταξύ 9 μ.μ. και 3 π.μ., στο σπίτι της στην περιοχή Ασγούρου της Ρόδου. Την βρήκε το επόμενο πρωί η εγγονή της που ειδοποίησε και την Αστυνομία. Η Κατερίνα Βιδάλη κατέθεσε ότι αντίκρισε την γιαγιά της νεκρή, στο πάτωμα της κρεβατοκάμαρας. Πάνω στο πρόσωπό της ήταν ένα μαξιλάρι γεμάτο αίματα. Το ανασήκωσε για να βεβαιωθεί για αυτό που ήδη υποψιαζόταν.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.