Η χαμένη ευκαιρία για τη λύση του ασφαλιστικού

Υπάρχει ένα στοιχείο του νέου ασφαλιστικού νόμου, που δεν ακούστηκε στις δημόσιες συζητήσεις. Ενώ στόχος της κυβέρνησης ήταν να προλάβει την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, έκανε το αντίθετο από αυτό που θα περιμέναμε: αύξησε εντυπωσιακά τις νέες συντάξεις. Λεφτά υπάρχουν;
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'
[LOUISA GOULIAMAKI/AFP]

Αρχικά θα πρέπει να αναρωτηθούμε ποια είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το ασφαλιστικό μας πρόβλημα. Θα σταθούμε στα βασικότερα από αυτά που αποτελούν, άλλωστε, το 90% του προβλήματος. Πρόκειται για:

  • Την πολύπλοκη δομή, που είναι αποτέλεσμα πολιτικών παρεμβάσεων υπέρ συγκεκριμένων ομάδων και εις βάρος των υπολοίπων, με συνέπεια την ευνοιοκρατία, την πολυνομία και την άνιση μεταχείριση.
  • Την απλόχερη διανομή παροχών (πριν την καταιγίδα των μειώσεων) που δεν ήταν αντίστοιχες των καταβαλλόμενων εισφορών, με αποτέλεσμα την ουσιαστική υπονόμευση της βιωσιμότητας των συντάξεων.
Δύο προβλήματα αναζητούν τη λύση τους

Η κυβέρνηση προσπάθησε με το νέο ασφαλιστικό να δώσει μιαν απάντηση στα παραπάνω προβλήματα. Το βασικότερο μέτρο που έλαβε ήταν η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που στόχο έχει να απλοποιήσει την πολύπλοκη δομή των ταμείων. Ο ΕΦΚΑ αποτελεί μία σοβαρή προσπάθεια, που όμως δεν είναι ολοκληρωμένη, αφού εξακολουθούν να υπάρχουν ανισότητες και διαφοροποιήσεις (επικουρική ασφάλιση, εφάπαξ κ.λπ.).

Ο νέος νόμος προτείνει λύση και για το δεύτερο πρόβλημα, της αναντιστοιχίας δηλαδή των εισφορών που καταβάλλονται με τις παροχές που διανέμονται. Κι εκεί, όμως, η προσπάθεια της κυβέρνησης δεν δίνει τη λύση που θα περιμέναμε, και αυτό είναι το ζήτημα στο οποίο θα επικεντρωθούμε σε αυτό το άρθρο.

Για να το κάνουμε, πρέπει αρχικά να απαντήσουμε σε δύο ερωτήματα:

  • Ποιες παροχές σύνταξης προβλέπει ο νέος νόμος;
  • Πώς συγκρίνονται αυτές με τις παροχές του παλαιού συστήματος;
Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων

Ο νέος νόμος προβλέπει Εθνική Σύνταξη για όλους τους ασφαλισμένους, η οποία ανέρχεται σε €384 το μήνα. Προβλέπει επίσης και «αναλογική σύνταξη», η οποία υπολογίζεται ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και τις συντάξιμες αποδοχές του ασφαλισμένου.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.