Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Guest Editor:
anoigma_syntaxeis.jpg
[LOUISA GOULIAMAKI/AFP]

Η χαμένη ευκαιρία για τη λύση του ασφαλιστικού

Υπάρχει ένα στοιχείο του νέου ασφαλιστικού νόμου, που δεν ακούστηκε στις δημόσιες συζητήσεις. Ενώ στόχος της κυβέρνησης ήταν να προλάβει την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, έκανε το αντίθετο από αυτό που θα περιμέναμε: αύξησε εντυπωσιακά τις νέες συντάξεις. Λεφτά υπάρχουν;
[LOUISA GOULIAMAKI/AFP]

Αρχικά θα πρέπει να αναρωτηθούμε ποια είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το ασφαλιστικό μας πρόβλημα. Θα σταθούμε στα βασικότερα από αυτά που αποτελούν, άλλωστε, το 90% του προβλήματος. Πρόκειται για:

  • Την πολύπλοκη δομή, που είναι αποτέλεσμα πολιτικών παρεμβάσεων υπέρ συγκεκριμένων ομάδων και εις βάρος των υπολοίπων, με συνέπεια την ευνοιοκρατία, την πολυνομία και την άνιση μεταχείριση.
  • Την απλόχερη διανομή παροχών (πριν την καταιγίδα των μειώσεων) που δεν ήταν αντίστοιχες των καταβαλλόμενων εισφορών, με αποτέλεσμα την ουσιαστική υπονόμευση της βιωσιμότητας των συντάξεων.

Δύο προβλήματα αναζητούν τη λύση τους

Η κυβέρνηση προσπάθησε με το νέο ασφαλιστικό να δώσει μιαν απάντηση στα παραπάνω προβλήματα. Το βασικότερο μέτρο που έλαβε ήταν η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που στόχο έχει να απλοποιήσει την πολύπλοκη δομή των ταμείων. Ο ΕΦΚΑ αποτελεί μία σοβαρή προσπάθεια, που όμως δεν είναι ολοκληρωμένη, αφού εξακολουθούν να υπάρχουν ανισότητες και διαφοροποιήσεις (επικουρική ασφάλιση, εφάπαξ κ.λπ.).

Ο νέος νόμος προτείνει λύση και για το δεύτερο πρόβλημα, της αναντιστοιχίας δηλαδή των εισφορών που καταβάλλονται με τις παροχές που διανέμονται. Κι εκεί, όμως, η

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη