Η ευρωπαϊκή βιομηχανία στη δίνη του ενεργειακού σοκ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται το 2023 να συμφιλιώσει τους κλιματικούς της στόχους με την ανάγκη στήριξης της βιομηχανίας της, που δέχεται απανωτά σοκ λόγω του κόστους της ενέργειας. Οι παράγοντες που προκάλεσαν την ενεργειακή κρίση, ο τρόπος που επηρέασε κρίσιμους κλάδους της ελληνικής και της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπισή της.
Χρόνος ανάγνωσης: 
11
'
Προστατευτικά κράνη στο κέντρο επισκεπτών της γερμανικής χημικής εταιρείας BASF στη δυτική Γερμανία, στις 5 Οκτωβρίου 2022. [ANDRE PAIN/AFP]

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, στις 19 Δεκεμβρίου, συναντήθηκαν στο Παρίσι ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ και ο Γερμανός περίπου-ομόλογός του, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Επιχειρώντας να κλείσουν με θετικό πρόσημο μία δύσκολη χρονιά στις διμερείς σχέσεις, ειδικά εξαιτίας τριβών στην ενεργειακή πολιτική, οι δύο υπουργοί εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν με το οποίο ζητούν από την ΕΕ να επιτρέψει την έγκριση επιδοτήσεων με διαδικασίες fast-track για «νευραλγικούς βιομηχανικούς κλάδους» που συνδέονται με τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας.

Στο ανακοινωθέν, οι δύο πλευρές ζητούν «στοχευμένες επιδοτήσεις και φορολογικές διευκολύνσεις» για τη βιομηχανία μέσω προγραμμάτων κρατικών ενισχύσεων που θα εξαιρούνται από τις αργόσυρτες διαδικασίες ελέγχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο σκοπός είναι να διευκολυνθούν τα κράτη-μέλη της Ένωσης να στηρίξουν επιχειρήσεις που πρωταγωνιστούν στην ενεργειακή μετάβαση και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Στην ίδια κατεύθυνση, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας στις 4 Ιανουαρίου προανήγγειλε την προώθηση νέας νομοθεσίας που θα παρέχει κίνητρα σε πράσινες βιομηχανίες να εγκαταστήσουν μονάδες παραγωγής στη χώρα του, με σκοπό η Γαλλία να γίνει «το έθνος που ηγείται της απανθρακοποίησης στην Ευρώπη».

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.