Η ελληνική οικονομία μετά την αξιολόγηση

Κλείσιμο της αξιολόγησης, αύξηση των φόρων, “κόφτης”, νέο κύμα λιτότητας και συνέχεια στα μνημόνια. Τι σημαίνουν όλα αυτά για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας; Δύο άνθρωποι με έντονες απόψεις για την οικονομία, η Μιράντα Ξαφά και ο Γιάννης Μηλιός, απαντούν στις ερωτήσεις μας.
Χρόνος ανάγνωσης: 
10
'
[LOUISA GOULIAMAKI / AFP]

Η επικεφαλής της E.F. Consulting και ερευνήτρια του Κέντρου για την Καινοτομία στη Διεθνή Διακυβέρνηση (CIGI) Μιράντα Ξαφά και ο πρώην υπεύθυνος οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός μιλούν στο inside story για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας.

Πολλοί κατηγορούν την κυβέρνηση για τη μακρόσυρτη διαπραγμάτευση του 2015 και την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Θα μπορούσαμε να “ποσοτικοποιήσουμε” τις συνέπειες αυτής της καθυστέρησης στην ελληνική οικονομία;

Μιράντα Ξαφά: Τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ τη Δευτέρα 30 Μαΐου δείχνουν ανάγλυφα το βαρύ κόστος που πλήρωσε η ελληνική οικονομία λόγω της αβεβαιότητας που προκάλεσε η “σκληρή διαπραγμάτευση” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τις αρχές του 2015. Οι επενδύσεις πάγωσαν μέχρι να κλείσει η συμφωνία με τους πιστωτές τον περασμένο Αύγουστο, ενώ η αβεβαιότητα συνεχίστηκε μέχρι να ψηφιστούν τα μέτρα για την πρώτη αξιολόγηση τον περασμένο μήνα. Η συσσώρευση απλήρωτων υποχρεώσεων του δημοσίου προς ιδιώτες προμηθευτές και φορολογούμενους επιδείνωσε την πιστωτική ασφυξία που προκάλεσε η επιστροφή στην ύφεση και η αύξηση των κόκκινων δανείων. Το κλείσιμο των τραπεζών στα τέλη Ιουνίου 2015 και η επιβολή capital controls έδωσαν τη χαριστική βολή.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.