Η δημοσιογραφία μπορεί να σου κοστίσει τη ζωή στο Αφγανιστάν

Ένας νεαρός αφγανός δημοσιογράφος, που παραμένει εγκλωβισμένος στη χώρα του μαζί με την οικογένειά του και διατρέχει μεγάλο κίνδυνο και δύο αφγανές δημοσιογράφοι που βρέθηκαν με ασφάλεια στην Ελλάδα μιλούν στο inside story.
Χρόνος ανάγνωσης: 
13
'
Ο Τζαβάντ Χατίμπι.

«Βρίσκομαι σε κίνδυνο και ζητώ από τη χώρα σας να προστατεύσει εμένα και την οικογένειά μου. Ο λόγος που κινδυνεύω είναι επειδή είμαι ενεργή γυναίκα και δημοσιογράφος. [...] Το μόνο που θέλω είναι να φύγω από αυτή τη χώρα με την οικογένειά μου για να σωθούμε και να ξεκινήσουμε μία νέα ζωή στη χώρα σας που δεν έχει πόλεμο», έγραφε ανήσυχη λίγο μετά την πτώση της κυβέρνησης της Καμπούλ στα χέρια των Ταλιμπάν η αφγανή συνάδελφος Μασουμέ Χαλαμί, απευθυνόμενη σε μία γνωστή της βρετανίδα δημοσιογράφο. Η απρόσμενα γρήγορη αλλαγή φρουράς μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, βρήκε τη Μασουμέ στο Ιράν τη στιγμή που οι γονείς και τα τρία παιδιά της ήταν πίσω στο Αφγανιστάν, όπου και γύρισε για να τους σώσει.

Παρόμοιες δραματικές εκκλήσεις για βοήθεια απηύθυνε και η δημοσιογράφος Σάρα Τουργκάν, μητέρα ενός 4χρονου κοριτσιού και σύζυγος ενός πολιτικού μηχανικού. «Όπως γνωρίζετε αυτή τη στιγμή η χώρα βρίσκεται υπό τον απόλυτο έλεγχο ενός καθεστώτος τρομοκρατών που αναζητούν δημοσιογράφους, ειδικά γυναίκες δημοσιογράφους που έχουν αποκαλύψει την απανθρωπιά και τα εγκλήματά τους μέσω των ρεπορτάζ τους. Οι Ταλιμπάν ήδη τους ψάχνουν από σπίτι σε σπίτι. Απειλείται η ζωή μου. Αυτή τη στιγμή κρύβομαι στο υπόγειο του σπιτιού μου και ελπίζω να μην πέσω στα χέρια τους. [...] θα ήθελα επειγόντως να ζητήσω την προστασία σας για να μην με σκοτώσουν οι Ταλιμπάν. Λόγω των ρεπορτάζ μου είναι πλέον αδύνατο να ζω και να εργάζομαι σε μία χώρα που κυριαρχούν οι Ταλιμπάν [...] είναι πολύ πιθανό να με σκοτώσουν όπως επίσης τον σύζυγο και την κόρη μου, γι αυτό σας παρακαλώ σώστε μας από βέβαιο θάνατο».

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Ετήσια συνδρομή μόνο με 60€ 40€. Κάνε τώρα εγγραφή.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.