Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
anoigma_anaptyxi.jpg
[KARIM SAHIB / AFP]

Η ανάπτυξη που έρχεται

Ιδέες για επενδύσεις στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές. Δεν αρκεί όμως αυτό, χρειάζεται και ένας αναπτυξιακός νόμος που θα ανοίγει πόρτες και θα βγάζει από τη μέση τα εμπόδια. Το σχέδιο που ετοίμασε η κυβέρνηση δεν δίνει σε όλες τις περιπτώσεις πράσινο φως στους επενδυτές. Εντοπίσαμε και παρουσιάζουμε προόδους και πισωγυρίσματα στον νόμο που όλοι περιμένουμε.
[KARIM SAHIB / AFP]

Το υπουργείο Οικονομίας είχε περισσότερο από έναν χρόνο στη διάθεσή του για να προετοιμάσει τον αναπτυξιακό νόμο και να τον ψηφίσει, όμως αυτός βρίσκεται ακόμα σε διαβούλευση, που θα κρατήσει μέχρι τις 20 Μαΐου. Και όχι μόνο αυτό. Το υπουργείο “χρωστά” περίπου 7 δισ. ευρώ από παλιά επενδυτικά σχέδια που είχαν ενταχθεί σε προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους. Οπότε, όσοι περιμένουν απογείωση της οικονομίας, ας περιοριστούν τα επόμενα χρόνια σε μιαν απλή τροχοδρόμηση του αεροπλάνου στο διάδρομο απογείωσης.

Προοπτικές και προβλήματα

Ο νόμος που σχεδίασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ καθιερώνει νέες, ελπιδοφόρες μεν ρυθμίσεις, αλλά έχει και βασικές ελλείψεις, όπως φαίνεται από τα εύστοχα σχόλια που οι ενδιαφερόμενοι υπέβαλαν στη διαβούλευση.

Το νομοσχέδιο πράγματι εισάγει καινούργια πράγματα επιχειρώντας να ενισχύσει την απασχόληση, να χρηματοδοτήσει μικρές κοινωνικές επιχειρήσεις, να δώσει κίνητρα σε εξωστρεφείς επιχειρήσεις και κλάδους υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και να ενθαρρύνει παράλληλα την καινοτομία. Όμως έχει βασικά κενά, που κάνουν την εφαρμογή του προβληματική.

Προβληματικό παραμένει γενικότερα το περιβάλλον στην Ελλάδα, ειδικά υπό τη νέα φορολογική καταιγίδα της τριετίας 2016

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη