Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κατηγορία:
Κείμενο:
User link
Profile picture for user bougas
Κωνσταντίνος Μπούγας
unnamed1.jpg

Το χιούμορ δεν είναι (μόνο) ανδρική υπόθεση

Είναι αστείες οι γυναίκες; Το ερώτημα έχει τεθεί πολλές φορές, όχι τυχαία καθώς οι άνδρες κυριαρχούν στον χώρο της κωμωδίας. Φέτος όμως, τρεις από τις πιο συζητημένες παραγωγές standup προήλθαν από γυναίκες κωμικούς.

Ο αιρετικός δημοσιογράφος και συγγραφέας Κρίστοφερ Χίτσενς υποστήριξε το 2007 με ένα προκλητικό άρθρο του στο Vanity Fair ότι οι γυναίκες δεν είναι αστείες – τουλάχιστον όχι τόσο αστείες όσο οι άνδρες. Όπως ήταν αναμενόμενο, το άρθρο προκάλεσε αντιδράσεις και πυροδότησε έναν διάλογο που οδήγησε μέχρι και σε «απάντηση» στο ίδιο περιοδικό έναν χρόνο αργότερα, όταν στο εξώφυλλό του πόζαραν τρεις από τις διασημότερες κωμικούς της τηλεόρασης υπό τον τίτλο «Ποιος είπε ότι οι γυναίκες δεν είναι αστείες;». Kάτω δεξιά στο εξώφυλλο υπήρχε μια φωτογραφία του Χίτσενς να υποβάλλεται σε βασανιστήρια.

Image
vanityfairapril2008.jpg
Η Σάρα Σίλβερμαν, η Τίνα Φέι και η Έιμι Πόλερ στο εξώφυλλο του Απριλίου 2008 του Vanity Fair.

Ο Χίτσενς ανταπάντησε με τη σειρά του με ένα βίντεο, μαλακώνοντας κάπως τη θέση του, αλλά χωρίς επί της ουσίας να δηλώνει ότι άλλαξε γνώμη. Στο διάστημα που πέρασε, αυτό το ερώτημα έχει επανέρθει πολλές φορές στο προσκήνιο.

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 2012, ένας δημοσιογράφος του Guardian αναρωτιόταν «πού είναι τα γυναικεία standup» εκφράζοντας με αυτόν τον προβοκατόρικο τρόπο την κυριαρχία των ανδρών στον χώρο της κωμωδίας, από τις τηλεοπτικές σειρές και τις βραβεύσεις έως τα standup. Το φαινόμενο παρατηρείται όχι μόνο στo Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, εκεί που η

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη