Το να σώζεις ζωές δεν είναι έγκλημα

Το ντοκιμαντέρ «Η ανθρωπότητα στο σκαμνί» του Γιόνας Μπρούουν για την περιπέτεια του Σαλάμ Αλντίν έρχεται στο CineDoc, σε συνεργασία με το inside story.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'
Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ «Humanity on Trial».

«Η βάρκα έχει γεμίσει με νερό ως τη μέση. Πνιγόμαστε, μακάρι ο Θεός να δείξει έλεος!». Με αυτά τα λόγια, με τις φωνές και τις κραυγές παιδιών και ενηλίκων, και την κοινή έκφραση απόγνωσης στα πρόσωπά τους, καθώς η θάλασσα δείχνει να ρουφά στιγμή τη στιγμή την φουσκωτή λέμβο μέσα στην οποία βρίσκονται στα ανοιχτά της Λέσβου, εισαγόμαστε στην υπόθεση του ντοκιμαντέρ «Η ανθρωπότητα στο σκαμνί» (106', συμπαραγωγή της First Hand Films και της Hansen & Pedersen Films).

Ξαφνικά, το ισχυρό φως από τους προβολείς ενός μεγάλου σκάφους φωτίζει τους ανθρώπους. «This is the Hellenic Coastguard, this is the Hellenic Coastguard» («Εδώ Ελληνική Ακτοφυλακή») ακούγεται από το μεγάφωνο. Ανακούφιση. Είναι καλοκαίρι του 2015. Οι αφίξεις από θάλασσα στη Λέσβο, το νησί του Αιγαίου που έως σήμερα έχει υποδεχθεί συνολικά περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους.

Ο Σαλάμ Αλντίν, ένας νεαρός Δανός με καταγωγή από το Ιράκ, περνά τις ημέρες του στην ακτογραμμή του νησιού. Παρακολουθεί τη θάλασσα με τα κιάλια του από ψηλά και προσπαθεί να εντοπίσει βάρκες προσφύγων που χρειάζονται βοήθεια. Ο ίδιος θυμάται τι ήταν εκείνο που από τον ευρωπαϊκό Βορρά τον έφερε στο νησί.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.