Το πελώριο χρέος και η επικείμενη έκδοση ομολόγων

Το ύψος του δημόσιου χρέους ως απόλυτο μέγεθος είναι κοντά στη μέγιστη τιμή που ήταν και το 2011, ενώ ως ποσοστό του ΑΕΠ βρέθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό επίπεδο.
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'

Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2018, τόσο ως απόλυτο μέγεθος όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) ανήλθε σε 334,988 δισ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2018, από 317,4 δισ. ευρώ το 2017. Η αύξηση οφείλεται στα δανεικά που η χώρα έλαβε στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.

Ως απόλυτο μέγεθος, το δημόσιο χρέος είναι το υψηλότερο μετά το κούρεμα του 2012 (το γνωστό PSI, όταν απομειώθηκε η αξία των ομολόγων που διακρατούσαν φορείς του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό), καθώς έλαβε τη μέγιστη τιμή του στο τέλος του 2011 (356 δισ. ευρώ).

Με άλλα λόγια σήμερα, παρά το κούρεμα του 2012, το δημόσιο χρέος βρίσκεται κοντά στη μέγιστη τιμή του, αφού και η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε σε νέο δανεισμό (τρίτο μνημόνιο).

Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ σήμερα εκτιμάται σε 180,5% (βάσει της εκτίμησης για αύξηση του ΑΕΠ στα περίπου 185 δισ. ευρώ το 2018). Και αυτό το ποσοστό είναι στη μέγιστη τιμή του. Ακόμα και το 2011, όταν το χρέος έπιασε τη μέγιστη απόλυτη τιμή του (δηλαδή 356 δισ. ευρώ), ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν στο 172%, δηλαδή αρκετά χαμηλότερο από όσο είναι σήμερα.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.