Ο χάρτης με τα μέτρα για τον κορονοϊό σε όλη την Ελλάδα

Μπορεί να κάτσει όλη η παρέα σε ένα τραπέζι στο αγαπημένο σας εστιατόριο; Πόσοι μπορείτε να μπείτε σε ένα αμάξι; Πού επιβάλλεται να φοράτε μάσκα; Για να μην χαθείτε στην υπερπληροφόρηση, μαζέψαμε εδώ τα μέτρα που ισχύουν κατά τόπους σε όλη την Επικράτεια.
Χρόνος ανάγνωσης: 
16
'

Γνωρίζετε ακριβώς τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στην περιοχή σας; Αν δεν μπορείτε να απαντήσετε με σιγουριά, δεν είστε μόνοι.

Αυτό είναι το πρόβλημα που επιχειρεί αυτή τη στιγμή να λύσει η κυβέρνηση: Έχει ήδη ανακοινωθεί από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, η δημιουργία πλατφόρμας στην κυβερνητική ιστοσελίδα ενημέρωσης για τον κορονοϊό, στην οποία θα μπορεί ο καθένας να πληροφορείται για τα μέτρα που ισχύουν στην κάθε περιοχή, εισάγοντας τον ταχυδρομικό κώδικά της. Επιπλέον στην πλατφόρμα, όπως είπε, θα υπάρχει χάρτης της Ελλάδας όπου θα φαίνεται ο βαθμός επικινδυνότητας κάθε περιοχής.

Μέχρι να υλοποιηθεί αυτό το εγχείρημα, αλλά και συμπληρωματικά προς αυτό, αποφασίσαμε να μαζέψουμε σε ένα σημείο όσες πληροφορίες υπάρχουν για τα κατα τόπους περιοριστικά μέτρα, ώστε με εύκολο και εύχρηστο τρόπο να μπορεί ο καθένας να λάβει την πληροφορία που χρειάζεται.

(Τελευταία τροποποίηση: 6/10/2020)

Στις 9/10 κατά την διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασε τον πολυαναμενόμενο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας. Μπορείτε να τον βρείτε εδώ

Οι 74 Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας κατηγοριοποιούνται σε 4 επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας (Επίπεδο 1 - Ετοιμότητας, Επίπεδο 2 - Επιτήρησης, Επίπεδο 3 - Αυξημένης Επιτήρησης και Επίπεδο 4 - Αυξημένου Κινδύνου). Πατώντας σε κάθε περιφερειακή ενότητα μπορεί κανείς να δει αναλυτικά τα μέτρα τα οποία ισχύουν.

Θα παρακολουθούμε τα μέτρα και την αποτύπωσή τους στον χάρτη αυτόν και σε περίπτωση  που υπάρχουν καθυστερήσεις ή άλλα προβλήματα θα σας ενημερώνουμε. 

Με μια ματιά

Στους παρακάτω χάρτες μπορείτε να δείτε σε ποιες περιοχές επιβάλλονται έκτακτα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τη διασπορά του κορονοϊού.

Σύρτε τον κέρσορα στις χρωματισμένες περιοχές για να δείτε επιγραμματικά τι ισχύει για την κάθε μία (στο κείμενο που ακολουθεί παρακάτω αναφέρονται με μεγαλύτερη λεπτομέρεια). Αν η περιοχή δεν είναι χρωματισμένη, ισχύουν τα γενικά περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται σε όλη τη χώρα (η αναλυτική παράθεσή τους ακολουθεί παρακάτω).

 

 

 

 

 

 

 

Γενικά Περιοριστικά Μέτρα

Σύμφωνα με την ΚΥΑ 3958 της 15/9/2020, καθορίστηκαν οι κανόνες τήρησης αποστάσεων και άλλα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19.

Απαραίτητη σημείωση

Παρακάτω παραθέτουμε τα περιοριστικά μέτρα εκείνα που κρίναμε πως θα είναι περισσότερο χρήσιμο να γνωρίζουν οι πολίτες για την καθημερινότητά τους.

Κατά τα άλλα, υπάρχουν ειδικοί κανόνες λειτουργίας, απαιτήσεις και διαδικασίες που αναφέρονται με λεπτομέρεια στα παραρτήματα της ανωτέρω ΚΥΑ για: γυμναστήρια, επιχειρήσεις υπηρεσιών ιεροδούλων, επιχειρήσεις μονάδων φιλοξενίας ηλικιωμένων και αποκατάστασης για άτομα με αναπηρίες, παιδοτόπους, καζίνο, κάμπινγκ.

Άλλοι κανόνες λειτουργίας που αναφέρονται αναλυτικά αφορούν: σχολές οδηγών, δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, υπαίθριες αγορές, επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται παραλίες, κρουαζιερόπλοια, πρόβες ζωντανών θεαμάτων και ακροαμάτων, κινηματογραφικά γυρίσματα, βρεφικούς/βρεφονηπιακούς/παιδικούς σταθμούς, σχολές αρμοδιότητας του υπουργείου Ναυτιλίας, αθλητικές και ναυταθλητικές εγκαταστάσεις.

Ισχύς: Έως 12/10/2020 (Παράτηαση: ΚΥΑ 4259 της 30/09)

1. Χρήση μάσκας

Υποχρεωτική χρήση για προσωπικό και κοινό σε καταστήματα λιανικού εμπορίου, κινηματογράφους (κλειστού τύπου), βιβλιοθήκες, κομμωτήρια/κουρεία/ κέντρα αισθητικής (εξαιρείται η χρήση μάσκας από τον πελάτη όταν πραγματοποιείται τοπική περιποίηση στο πρόσωπο), επιχειρήσεις τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνους, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία, φαρμακεία, χώρους γραφείων (δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες όταν υπάρχει επαφή με το κοινό), ανελκυστήρες, πολιτιστικές εκδηλώσεις σε υπαίθριους χώρους, δημόσιους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους επιβατηγών πλοίων, υπαίθριες αγορές.

Εξαιρούνται:

α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους, που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και

β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών.

Χώροι θρησκευτικής λατρείας: Υποχρεωτική χρήση μάσκας κατα την τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, μυστηρίων, κηδειών και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών ή εκδηλώσεων στους αύλειους/υπαίθριους χώρους. Εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί και το απολύτως αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό που συμμετέχει στις προαναφερθείσες τελετές (πχ ιεροψάλτες).

Ανοικτοί χώροι (πλατείες, ΜΜΜ, δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, χώροι αναμονής εισόδου σε κατάστημα): υποχρεωτική χρήση μάσκας όπου δεν τηρείται η ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου.

Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), ανοικτές δομές φιλοξενίας: Όλοι οι διαμένοντες και εργαζόμενοι υποχρεούνται να φορούν μάσκα

Ανοικτές και κλειστές δομές παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας ηλικιωμένων, χρονίως πασχόντων, ευπαθών ομάδων, μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, παιδικής προστασίας, κέντρα κοινότητας: Όλοι οι διαμένοντες και εργαζόμενοι υποχρεούνται να φορούν μάσκα.

Στρατόπεδα: Υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους επιβάτες στους χώρους προσέλευσης και αναμονής και εντός των οχημάτων/συρμών.

Αεροπορικές μετακινήσεις: Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους επιβάτες στους χώρους προσέλευσης, αναμονής εντός αεροδρομίων και κατα τη διάρκεια όλων των πτήσεων.

Πρόστιμα: Σε περίπτωση εργαζομένων που δεν τηρούν τη χρήση μάσκας θα επιβάλλεται πρόστιμο €150 στην επιχείρηση. Σε περιπτώσεις φυσικών προσώπων που δεν τηρούν τη χρήση μάσκας, θα επιβάλλεται πρόστιμο €150. Στους επιβάτες πλοίων, τους ναυτικούς πράκτορες και τα μέλη του πληρώματος θα επιβάλλεται πρόστιμο €150 και στον πλοιοκτήτη, τον διαχειριστή και τον πλοίαρχο €1.000.

2. Επιβατικά οχήματα (δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης)

Αριθμός επιβατών:

 • Σε οχήματα μέχρι 7 θέσεων επιτρέπεται η μεταφορά 3 επιβατών (εκτός του οδηγού). Άρα σε ένα συνηθισμένο αμάξι 5 θέσεων μπορούν να βρίσκονται (μετρώντας και τον οδηγό) μέχρι 4 άτομα.
 • Σε οχήματα μέχρι 8 ή 9 θέσεων επιτρέπεται η μεταφορά 5 επιβατών (εκτός του οδηγού).

Όταν πρόκειται για γονείς με ανήλικα παιδιά επιτρέπεται η υπέρβαση του ορίου. Στην περίπτωση που τα παιδιά είναι ενήλικα, θα πρέπει να διαπιστωθεί με ταυτότητα/διαβατήριο/δίπλωμα οδήγησης.

Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας τόσο από επιβάτες όσο και από τον οδηγό, τόσο στα ταξί όσο και στα ΙΧ όταν υπάρχει σωφέρ.

Σε κάθε περίπτωση συστήνεται ο φυσικός εξαερισμός με ανοικτά παράθυρα.

Πρόστιμα: Σε περίπτωση παράβασης των μέτρων (για επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης και ιδιωτικής χρήσης με σωφέρ) θα επιβάλλεται πρόστιμο €150 στον οδηγό ή/και στους επιβάτες κατα περίπτωση. Σε περίπτωση παράβασης των μέτρων αυτών (για επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης) θα επιβάλλεται πρόστιμο €150 στον οδηγό και στους επιβάτες κατά περίπτωση.

3. Λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων

Για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν, πρέπει να διασφαλίζονται τα μέτρα προστασίας που αναφέρονται αναλυτικά και με λεπτομέρεια στην εν λόγω ΚΥΑ. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ορισμένα από αυτά που μπορούν να έχουν κάποια χρησιμότητα στους πολίτες και στους υπαλλήλους:

 • Έναρξη λειτουργίας καταστημάτων λιανικού εμπορίου 10 π.μ. σε επιχειρήσεις στην Αττική (πλην νήσων) και στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης (για περισσότερες λεπτομέρειες με τα ωράρια λειτουργίας επιχειρήσεων δείτε την ΚΥΑ).
 • Τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων στα καταστήματα λιανικού εμπορίου.
 • Χρήση ανελκυστήρα στα καταστήματα λιανικού εμπορίου μπορεί να γίνει μόνο όταν θεωρείται αναγκαία και όταν η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο δεν υπερβαίνει το 40%. Αν υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε άτομα με αναπηρία, σε ηλικιωμένους και για σκοπούς τροφοδοσίας.
 • Σε επιχειρήσεις έως 20 τ.μ. επιτρέπονται έως 4 άτομα.
 • Σε επιχειρήσεις από 20-100 τ.μ. επιτρέπονται 4 άτομα συν 1 άτομο ανα 10 τ.μ. για την επιφάνεια άνω των 20 έως 100 τ.μ.
 • Σε επιχειρήσεις άνω των 100 τ.μ. επιτρέπονται 12 άτομα συν 1 άτομο ανά 15 τ.μ. για την επιφάνεια άνω των 100 τ.μ.
 • Σε επιχειρήσεις άνω των 300 τ.μ. επιτρέπεται 1 άτομο ανά 10 τ.μ., ανά όροφο.
 • Σε επιχειρήσεις τροφίμων (π.χ. super markets, παντοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία), φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων και συνεργεία αυτοκινήτων είναι υποχρεωτική η αναλογία του 1 ατόμου ανά 15 τ.μ., με ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ ατόμων και πρέπει να διασφαλίζεται ο μη σχηματισμός ουράς άνω των 5 ατόμων.
 • Όσες επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται εσωτερικούς και υπαίθριους χώρους με νόμιμη άδεια από την αρμόδια αρχή, δύνανται να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα με προϋποθέσεις ανά περίπτωση (αναφέρονται αναλυτικά στην ΚΥΑ).
 • Στα κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής κ.λπ. οι πελάτες θα πρέπει να προσέρχονται κατόπιν ραντεβού και οι επιχειρήσεις οφείλουν να τηρούν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα. Το ίδιο ισχύει για υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων.
 • Στους κινηματογράφους 12μηνης λειτουργίας υποχρεωτική δημιουργία κενής θέσης ανά δύο καθήμενους, ώστε η πληρότητα να μην υπερβαίνει το 65% και τοποθέτηση ατόμων που προσέρχονται μαζί στις δύο θέσεις καθημένων μεταξύ των οποίων δεν μεσολαβεί κενή θέση. Απόρευση διαλείμματος. Υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους εργαζομένους και ταξιθεσία για την τοποθέτηση των θεατών στις θέσεις τους.
 • Διενέργεια ζωντανών θεαμάτων και ακροαμάτων υποχρεωτικά σε χώρους ειδικά διαμορφωμένους για καθήμενους θεατές με δημιουργία κενής θέσης ανά 2 καθημένους με τέτοιον τρόπο ώστε η πληρότητα να μην υπερβαίνει το 75%. Υποχρεωτική χρήση μάσκας για τον θεατή.
 • Υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας για το προσωπικό και το κοινό επιχειρήσεων τροφίμων (παντοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, σούπερ μάρκετ).
 • Στους χώρους γραφείων, διοικητικών και άλλων υπηρεσιών των ιδιωτικών επιχειρήσεων που παραμένουν σε λειτουργία πρέπει να τηρείται η ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των εργαζομένων.

Πρόστιμα: Σε όσες επιχειρήσεις δεν τηρούν τις απαιτήσεις που ορίζονται, θα επιβάλλεται πρόστιμο από €1.000 έως €50.000 και θα αναστέλλεται η λειτουργία τους από 15 ως 90 ημέρες. Οι κυρώσεις για την κάθε παράβαση αναφέρονται αναλυτικά στην ΚΥΑ. Σε περίπτωση εργαζομένων που δεν τηρούν τους κανόνες θα επιβάλλεται για κάθε παράβαση πρόστιμο €150 στην επιχείρηση. Σε περιπτώσεις καταναλωτών που δεν τηρούν τους κανόνες θα επιβάλλεται πρόστιμο €150.

4. Εκδηλώσεις

 • Σε γάμους, βαφτίσια, κηδείες και συνδεόμενες με αυτά δεξιώσεις και εκδηλώσεις ο επιτρεπόμενος ανώτατος αριθμός προσκεκλημένων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους 100 (δεν συμπεριλαμβάνεται το προσωπικό υποστήριξης των εκδηλώσεων).

Πρόστιμα: Για κάθε προσκεκλημένο που υπερβαίνει το ανώτατο όριο επιβάλλεται σε αυτούς που προσκαλούν στην τελετή/εκδήλωση πρόστιμο €150.

5. Επιβατικά πλοία

 • Το ανώτατο όριο είναι το 80% του συνολικού αριθμού επιβατών του πλοίου και 85% όταν το πλοίο διαθέτει καμπίνες.
 • Πρέπει να τηρείται η ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των επιβαινόντων.
 • Κάλυψη του 50% των καθισμάτων αεροπορικού τύπου.
 • Στις καμπίνες μπορούν να μείνουν μέχρι 4 άτομα όταν είναι συγγενείς α’ ή β’ βαθμού.

Πρόστιμα: Στους επιβάτες πλοίων, τους ναυτικούς πράκτορες και τα μέλη του πληρώματος θα επιβάλλεται πρόστιμο €150 και στον πλοιοκτήτη, τον διαχειριστή και τον πλοίαρχο €1.000.

6. Αρχαιολογικοί χώροι

 • Τήρηση 1,5 μέτρου απόστασης σε ανοικτούς χώρους και 2 μέτρων σε κλειστούς.
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας όταν γίνεται οργανωμένη ξενάγηση με ξεναγό.
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από εργαζόμενους, ξεναγούς και επισκέπτες σε μουσεία.
 • Οι ομάδες επισκεπτών (group) στα μουσεία μπορούν να είναι μέχρι 18 άτομα εκτός κι αν πρόκειται για τμήμα τάξης σχολείου.

Πρόστιμα: Στις επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις επιβάλλεται πρόστιμο €2.000 και από €150-€300 για παράβαση φυσικού προσώπου (οι κυρώσεις για την κάθε παράβαση αναφέρονται αναλυτικά στην ΚΥΑ).

7. Νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες και χώροι συνάθροισης κοινού

 • Ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου.
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό, τους ασθενείς και τους επισκέπτες.
 • Η εξυπηρέτηση του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες γίνεται κατα προτίμηση κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

Πρόστιμα: Για την παραβίαση της μάσκας σε δημόσια υπηρεσία επιβάλλεται για κάθε παράβαση πρόστιμο €300. Για κάθε παράβαση κανόνων ελάχιστης απόστασης €150.

8. Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ)

Από την ΚΥΑ 3707 της 4/09/2020

 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από φοιτητές και διδακτικό προσωπικό σε εσωτερικούς χώρους (αίθουσες, αμφιθέατρα, εργαστήρια, αναγνωστήρια κ.λπ.) και στους εξωτερικούς χώρους των ΑΕΙ, όπου παρατηρείται ταυτόχρονη παρουσία πολλών ατόμων. Εξαιρούνται όσοι αποδεδειγμένα με τα κατάλληλα έγγραφα δεν μπορούν για ιατρικούς λόγους (π.χ. αναπνευστικά προβλήματα) να φορέσουν μάσκα και όσοι συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως αθλήματα ή εκεί που υπάρχει χρήση πνευστών μουσικών οργάνων, στα οποία απαιτείται τήρηση απόστασης 3 μέτρων μεταξύ φοιτητών και καθηγητών. Όσοι δεν συμμορφώνονται δεν θα επιτρέπεται να συμμετάσχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία των μαθημάτων που διενεργούνται με φυσική παρουσία, των εργαστηρίων και των κλινικών ασκήσεων, ενώ σε περίπτωση άρνησης αποχώρησής τους παραπέμπονται αρμοδίως για την εκτέλεση πειθαρχικού παραπτώματος σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό του οικείου ΑΕΙ.
 • Η διδασκαλία μαθημάτων (υποχρεωτικών, υποχρεωτικής επιλογής ή ελεύθερης επιλογής) και σεμιναρίων στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου, πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον κανονισμό του κάθε προγράμματος σπουδών και με φυσική παρουσία των φοιτητών, υπό την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών σε κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα του προγράμματος ανέρχεται κατ’ ανώτατο όριο έως 50 ανά τμήμα.
 • Σε περίπτωση που ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών ανά εκπαιδευτική δραστηριότητα (μάθημα ή σεμινάριο) υπερβαίνει τον αριθμό των 50, η εκπαιδευτική διαδικασία των προγραμμάτων σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου πραγματοποιείται με τη χρήση μεθόδων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

9. Σχολεία

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 3780 την 4/09/2020:

 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας για μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπό διδακτικό προσωπικό σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συνωστισμός (προσέλευση/αποχώρηση από το σχολείο, κυλικείο κ.λπ.). Κατα τη διάρκεια του φαγητού και της γυμναστικής δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
 • Σε περίπτωση που ο μαθητής δεν φοράει μάσκα δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και λαμβάνει απουσία.
 • Δεν θα πραγματοποιηθούν εκδρομές, αλλά διδακτικές επισκέψεις και περίπατοι μπορούν να γίνουν ανά τμήμα με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
 • Δεν πραγματοποιείται η συγκέντρωση των μαθητών στον προαύλιο χώρο των σχολικών μονάδων πριν την έναρξη του ωρολογίου προγράμματος.
 • Διαφορετικά διαλείμματα σε σταθερές ομάδες μαθητών ώστε να μην υπάρξει συγχρωτισμός και ανάμειξη διαφορετικών ομάδων.

Εδώ το υπουργείο Παιδείας παραθέτει τα σχολεία ή τα τμήματα αυτών που αναστέλλουν τη λειτουργία τους.

Έκτακτα Περιοριστικά Μέτρα (ανά περιοχή)

Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής, Χανίων, Λέσβου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας, Κιλκίς, Τρικάλων και στον Δήμο Μυκόνου:

Με βάση την την ενημέρωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά την 25η Σεπτεμβρίου/ ΚΥΑ 4133 της 25ης Σεπτεμβρίου 

Προηγούμενη ΚΥΑ 3927 της 14ης Σεπτεμβρίου 

Ισχύς: Έως και 12/10/2020

1. Υποχρέωση χρήσης μάσκας

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους.

Εξαιρούνται:

α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και

β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών.

Στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν τους κανόνες επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, πρόστιμο €150.

2. Λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων

 • Απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 π.μ. (εστιατόρια, κινητές μονάδες εστίασης, παροχή ποτών, τροφοδοσίας για εκδηλώσεις, εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων). Εκείνες τις ώρες θα επιτρέπεται η διανομή προϊόντων (delivery), εξαιρείται όμως η παροχή αλκοολούχων ποτών. Ισχύς μέτρου έως και 4/10. 
 • Αναστολη της λειτουργίας από τα μεσάνυχτα εώς τις 5 π.μ. κάθε είδους επιχείρησης λιανικής πώλησης αγαθών όπως τα περίπτερα, τα μίνι μάρκετ και οι κάβες. Από το μέτρο εξαιρούνται τα φαρμακεία και τα πρατήρια καυσίμων. Ισχύς μέτρου έως και 4/10.
 • Αναστολή υπαίθριων αγορών αλλά επιτρέπεται η λειτουργία λαϊκών αγορών υπό τους όρους που αναφέρει η εν λόγω ΚΥΑ.

Πρόστιμα: Στην περίπτωση εργαζομένων που δεν τηρούν τους κανόνες, επιβάλλεται στην επιχείρηση για κάθε παράβαση πρόστιμο €150. Στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν τους κανόνες επιβάλλεται για κάθε παράβαση πρόστιμο €150. Στις επιχειρήσεις στην πρώτη παράβαση, επιβάλεται πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας για τρεις (3) ημέρες και  στη δεύτερη παράβαση, εντός του χρόνου ισχύος της παρούσας, αναστολή λειτουργίας για είκοσι (20) ημέρες.

3. Αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα

 • Μέχρι 4 άτομα όταν δεν πρόκειται για συγγενείς α’ βαθμού.

 • Μέχρι 6 άτομα όταν πρόκειται για συγγενείς α’ βαθμού.

Πρόστιμα: Στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν τους κανόνες επιβάλλεται για κάθε παράβαση πρόστιμο €150.

4. Πραγματοποίηση εκδηλώσεων 

 • Αναστέλλεται η πραγματοποίηση όλων των εκδηλώσεων διασκέδασης που συνεπάγονται την παρουσία κοινού.
 • Ανώτατο όριο 50 συμμετεχόντων σε δημόσια ή κοινωνική εκδήλωση, ανεξαρτήτως του αν αυτή πραγματοποιείται σε ιδιωτικούς ή δημόσιους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και τελετών, όπως γάμων, βαπτίσεων, κηδειών, καθώς και των συνδεόμενων με τις τελετές αυτές δεξιώσεων ή άλλων εκδηλώσεων. Στο όριο δεν συμπεριλαμβάνεται το προσωπικό υποστήριξης των εκδηλώσεων αυτών.

Πρόστιμα:  Στα φυσικά πρόσωπα που παρακολουθούν εκδηλώσεις ή συμμετέχουν σε αυτές, κατά περίπτωση, επιβάλλεται για κάθε παράβαση, πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.Στις επιχειρήσεις που διοργανώνουν τέτοιες εκδηλώσεις επιβάλλεται για την πρώτη παράβαση πρόστιμο €3.000 για τη δεύτερη €5.000 και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες. Στην περίπτωση των ατόμων που διοργανώνουν εκδηλώσεις επιβάλλεται για την πρώτη παράβαση πρόστιμο €3.000 και για τη δεύτερη €5.000.

 

 

Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, Δήμοι Κύθνου και Ιωαννιτών

Με βάση την την ΚΥΑ 4277 της 1/10 και τις ανακοινώσεις της Πολιτικής Προστασίας 

Ισχύς: Έως και 12/10/2020

1. Υποχρέωση χρήσης μάσκας

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους.

Εξαιρούνται:

α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και

β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών.

Στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν τους κανόνες επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, πρόστιμο €150.

2. Λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων

 • Απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 π.μ. (εστιατόρια, κινητές μονάδες εστίασης, παροχή ποτών, τροφοδοσίας για εκδηλώσεις, εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων). Εκείνες τις ώρες θα επιτρέπεται η διανομή προϊόντων (delivery), εξαιρείται όμως η παροχή αλκοολούχων ποτών.
 • Αναστολη της λειτουργίας από τα μεσάνυχτα εώς τις 5 π.μ. κάθε είδους επιχείρησης λιανικής πώλησης αγαθών όπως τα περίπτερα, τα μίνι μάρκετ και οι κάβες. Από το μέτρο εξαιρούνται τα φαρμακεία και τα πρατήρια καυσίμων.
 • Επιτρέπεται η λειτουργία λαϊκών αγορών υπό τους όρους.

3. Αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα

 • Μέχρι 4 άτομα όταν δεν πρόκειται για συγγενείς α’ βαθμού.

 • Μέχρι 6 άτομα όταν πρόκειται για συγγενείς α’ βαθμού.

Πρόστιμα: Στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν τους κανόνες επιβάλλεται για κάθε παράβαση πρόστιμο €150.

4. Πραγματοποίηση εκδηλώσεων 

 • Αναστέλλεται η πραγματοποίηση όλων των εκδηλώσεων διασκέδασης που συνεπάγονται την παρουσία κοινού.
 • Ανώτατο όριο για συναθροίσεις σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους: 9 άτομα
 • Ανώτατο όριο σε γάμους, βαφτίσια και κηδείες: 20 άτομα

Πρόστιμα: Στα φυσικά πρόσωπα που παρακολουθούν εκδηλώσεις ή συμμετέχουν σε αυτές, κατά περίπτωση, επιβάλλεται για κάθε παράβαση πρόστιμο €150. Στις επιχειρήσεις που διοργανώνουν εκδηλώσεις, επιβάλλεται για την πρώτη παράβαση πρόστιμο €3.000 και για τη δεύτερη €5.000 και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες. Στην περίπτωση φυσικών προσώπων που διοργανώνουν εκδηλώσεις επιβάλλεται για την πρώτη παράβαση πρόστιμο €3.000 και για τη δεύτερη €5.000

 

Περιφερειακές Ενότητες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλονίκης, σε Λάρισα, Κέρκυρα, Καρδίτσα και Δήμους Θήρας, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Ζακύνθου, Κω, Πάρου & Αντιπάρου

Με βάση την ενημέρωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά την 25η Σεπτεμβρίου και ΚΥΑ 4133 της 25ης Σεπτεμβρίου 

Προηγούμενη ΚΥΑ 3949 της 15ης Σεπτεμβρίου 

Ισχύς: Έως και 12/10/2020

1. Λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων

 • Απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 π.μ. (εστιατόρια, κινητές μονάδες εστίασης, παροχή ποτών, τροφοδοσίας για εκδηλώσεις, εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων).Εκείνες τις ώρες θα επιτρέπεται η διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), τηρουμένης της απόστασης 1,5 μέτρου και drive through,  εξαιρείται όμως η παροχή αλκοολούχων ποτών.

Πρόστιμα: Στην πρώτη παράβαση επιβάλλεται στο κατάστημα πρόστιμο €10.000 και αναστολή λειτουργίας για 3 ημέρες και στη δεύτερη παράβαση εντός του χρόνου ισχύος της παρούσας επιβάλλεται αναστολή λειτουργίας για 20 ημέρες.

2. Πραγματοποίηση εκδηλώσεων 

 • Ανώτατο όριο 50 συμμετεχόντων σε οποιαδήποτε δημόσια ή κοινωνική εκδήλωση, ανεξαρτήτως του αν αυτή πραγματοποιείται σε ιδιωτικούς ή δημόσιους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και τελετών όπως γάμων, βαπτίσεων, κηδειών, καθώς και των συνδεόμενων με τις τελετές αυτές δεξιώσεων ή άλλων εκδηλώσεων. Στο όριο δεν συμπεριλαμβάνεται το προσωπικό υποστήριξης των εκδηλώσεων αυτών.

Πρόστιμα: Στα φυσικά πρόσωπα που παρακολουθούν εκδηλώσεις ή συμμετέχουν σε αυτές, κατά περίπτωση, επιβάλλεται για κάθε παράβαση, πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.Στις επιχειρήσεις που διοργανώνουν τέτοιες εκδηλώσεις επιβάλλεται για την πρώτη παράβαση πρόστιμο €3.000 για τη δεύτερη €5.000 και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες. Στην περίπτωση των ατόμων που διοργανώνουν εκδηλώσεις επιβάλλεται για την πρώτη παράβαση πρόστιμο €3.000 και για τη δεύτερη €5.000.

Περιφερειακή Ενότητα Αττικής:

Ισχύς: Έως 12/10/2020.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά κατα την ενημέρωση στις 18/9/2020, στις 22/9/2020 για την εξέλιξη της COVID-19 και την ΚΥΑ 4134 της 25ης Σεπτεμβρίου για την Περιφέρεια Αττικής, λήφθηκαν τα εξής μέτρα:

Προηγούμενη  ΚΥΑ 4019 της 20ης Σεπτεμβρίου 

1. Χρήση μάσκας

 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς) όπως και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (π.χ. πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες, διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων) όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης του 1,5 μέτρου. Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοικτούς υπαίθριους χώρους. 

Εξαιρούνται:

α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και

β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών.

γ)Από την υποχρέωση του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται όσοι εργάζονται σε ατομικό χώρο, χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου. 

Πρόστιμο: Σε περίπτωση παράβασης επιβάλλεται πρόστιμο €150.

2. Πραγματοποίηση εκδηλώσεων

 • Ανώτατο όριο για συναθροίσεις σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους: 9 άτομα
 • Ανώτατο όριο σε γάμους, βαφτίσια και κηδείες: 20 άτομα

Πρόστιμα: Στα φυσικά πρόσωπα που παρακολουθούν εκδηλώσεις ή συμμετέχουν σε αυτές, κατά περίπτωση, επιβάλλεται για κάθε παράβαση πρόστιμο €150. Στις επιχειρήσεις που διοργανώνουν εκδηλώσεις, επιβάλλεται για την πρώτη παράβαση πρόστιμο €3.000 και για τη δεύτερη €5.000 και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες. Στην περίπτωση φυσικών προσώπων που διοργανώνουν εκδηλώσεις επιβάλλεται για την πρώτη παράβαση πρόστιμο €3.000 και για τη δεύτερη €5.000.

 • Αναστέλλονται προσωρινά οι συναυλίες (σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους)  η λειτουργία κινηματογράφων (εκτός θερινών) και θεάτρων για τους σκοπούς διεξαγωγής ζωντανών θεαμάτων και ακροαμάτων, καθώς και η διεξαγωγή πάσης φύσεως παραστατικών τεχνών σε οποιονδήποτε χώρο
 • Αναστέλλονται όλες οι υπαίθριες παραστάσεις (όχι οι θερινοί κινηματογράφοι) από την Πέμπτη 24/9. Οι θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες, εφόσον το θέλουν οι διοργανωτές, θα μεταδίδονται με live streaming από την ΕΡΤ. Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει ανακοίνωση για τα κλειστά θέατρα.

Πρόστιμα: Στις επιχειρήσεις ή τα φυσικά πρόσωπα που διοργανώνουν συναυλίες ή εκμεταλλεύονται χειμερινούς κινηματογράφους και θέατρα επιβάλλεται για κάθε παράβαση πρόστιμο €5.000.

3. Εργασία

Στον ιδιωτικό τομέα:

 • Προβλέπεται υποχρέωση του εργοδότη να εφαρμόσει την εξ αποστάσεως εργασία σε ποσοστό 40% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων του (μόνο όταν η φύση της παρεχόμενης εργασίας είναι συμβατή με την τηλεργασία). Εξαιρούνται ενδεικτικά: εκπαιδευτικές δομές που υπάγονται στο υπουργείο Εργασίας και Θρησκευμάτων, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικά νοσοκομεία, μονάδες ημερήσιας φροντίδας, φαρμακαποθήκες, οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων, ταχυμεταφορές. (παράταση μέτρου έως 31 Οκτωβρίου με την ΚΥΑ 4316 της 2/10)
 • Ο εργοδότης υποχρεούται να προαναγγείλει το προσωπικό που θα απασχοληθεί εξ αποστάσεως για το σύνολο της προβλεπόμενης χρονικής περιόδου, συμπληρώνοντας και υποβάλλοντας το σχετικό έντυπο στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Τυχόν παράβαση του εργοδότη επιφέρει πρόστιμο.
 • Σταδιακή προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων προς και από τον τόπο εργασίας για την αποσυμφόρηση των ΜΜΜ καθώς και του τόπου εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, η έναρξη και λήξη του ωραρίου προσαρμόζεται με τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προσέρχονται και να αποχωρούν ανά μισή ώρα εντός διώρου σε σχέση με την έναρξη και λήξη του ωραρίου τους (δηλαδή σε 4 κύματα). Ο εργοδότης απαλλάσσεται από την υποχρέωση να δηλώσει στο ΕΡΓΑΝΗ την τροποποίηση του προγράμματος. (παράταση μέτρου έως 31 Οκτωβρίου με την ΚΥΑ 4316 της 2/10)

Στον δημόσιο τομέα:

 • Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζομένους που επιτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
 • Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα, στις 7, 8 και 9 π.μ.

4. Λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων

 • Αναστολη της λειτουργίας από τα μεσάνυχτα εώς τις 5 π.μ. κάθε είδους επιχείρησης λιανικής πώλησης αγαθών όπως τα περίπτερα, τα μίνι μάρκετ, κάβες, καπνοπωλεία, παντοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία. Από το μέτρο εξαιρούνται τα φαρμακεία και τα πρατήρια καυσίμων. 
 • Αναστολή λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων με την προϋπόθεση ότι προσφέρεται ζωντανή μουσική: υπηρεσίες μπαρ που παρέχονται από χορευτικό κέντρο, υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης (καμπαρέ, νάιτ κλαμπ, καφωδείο, μπουάτ, ντισκοτέκ) και υπηρεσίες αιθουσών συναυλιών.

Πρόστιμο: Για κάθε παράβαση επιβάλλεται πρόστιμο €5.000.

 • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, κινητές μονάδες εστίασης, παροχή ποτών, τροφοδοσίας για εκδηλώσεις, εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων) από 12 μεσάνυχτα έως 5 π.μ. της επόμενης ημέρας. Εκείνες τις ώρες θα επιτρέπεται η διανομή προϊόντων (delivery), η υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) τηρουμένης της απόστασης ενάμιση (1,5) μέτρου μεταξύ των πελατών, και η υπηρεσία  drive-thru, εξαιρείται όμως η παροχή αλκοολούχων ποτών.

Πρόστιμο: Σε περίπτωση πρώτης παράβασης επιβάλλεται πρόστιμο €10.000 και αναστολή λειτουργίας για 3 ημερολογιακές ημέρες και στη δεύτερη για 20 ημερολογιακές ημέρες.

 • Λειτουργούν οι λαϊκές αγορές με προϋποθέσεις που αφορούν τους πωλητές και τους φορείς λειτουργίας και αναφέρονται αναλυτικά στην ΚΥΑ.

5. Άτομα σε κάθε τραπεζοκάθισμα

 • Ανώτατο όριο: 6 άτομα.

Πρόστιμα: Στην επιχείρηση στην πρώτη παράβαση επιβάλλεται πρόστιμο €1.500 και στη δεύτερη €3.000. Στα φυσικά πρόσωπα για κάθε παράβαση επιβάλλεται πρόστιμο €150.

6.Θέατρα και ανοικτοί κινηματογράφοι

 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας για προσωπικό και θεατές κατά την προσέλευση/αποχώρηση και κατα τη διάρκεια προβολής/παράστασης.

Πρόστιμο: Σε περίπτωση παράβασης από το προσωπικό, επιβάλλεται στην επιχείρηση για κάθε παράβαση πρόστιμο €150.

 • Διασφαλίζεται η δημιουργία κενού χώρου ή κενής θέσης ανά 2 καθημένους, κατά τρόπον ώστε η πληρότητα να μην υπερβαίνει το 60%.

Πρόστιμα: Σε περίπτωση παράβασης επιβάλλεται στην επιχείρηση στην πρώτη παράβαση πρόστιμο €3.000 και στη δεύτερη €5.000 και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες. Σε περίπτωση παράβασης από τους θεατές, επιβάλλεται για κάθε παράβαση πρόστιμο €150.

7. Δημόσιες υπηρεσίες

Η εξυπηρέτηση του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, κατόπιν προηγούμενου ραντεβού και δύναται να πραγματοποιείται μέχρι τις 4 μ.μ. για όσες υπηρεσίες λήγει μέχρι τις 3 μ.μ., σύμφωνα με τις γενικώς ισχύουσες διατάξεις.

8. Δακτύλιος

Σύμφωνα με την τροχαία δεν ισχύει ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας. Όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ 871 της 16/3 επιβάλλεται προσωρινή άρση του περιορισμού κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας που περικλείεται από τον δακτύλιο που σχηματίζουν οι λεωφόροι και οδοί «Λ. Αλεξάνδρας-Ζαχάρωφ-Λ. Μεσογείων-Φειδιππίδου-Μιχαλακοπούλου-Σπύρου Μερκούρη-Βρυάξιδος-Υμηττού-Ηλ. Ηλιού-Ανδρ. ΦραντζήΛ. Ανδρ. Συγγρού-Χαμοστέρνας-Πειραιώς-Ιερά ΟδόςΛ. Κωνσταντινουπόλεως-Αχιλλέως-Πλατεία Καραϊσκάκη-Καρόλου-Μάρνη-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων)- Λ. Αλεξάνδρας»

 

Εικόνα tsaliki
Γεννήθηκε στο Μπαρκισιμέτο της Βενεζουέλας το 1996. Είναι απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο ΕΚΠΑ όπου εισήχθη με την ελπίδα να μάθει τι εστί δημοσιογραφία. Ασχολείται κατά καιρούς με το βίντεο και την φωτογραφία.

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια

Εικόνα Anonymous

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.