Η χαμένη ιστορία της Χάρπερ Λι

Η συγγραφέας του «Όταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια» ερεύνησε επί χρόνια ένα αληθινό έγκλημα, για ένα βιβλίο που τελικά δεν έγραψε εκείνη.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'
Η Χάρπερ Λι, που είχε πάθος με τις αστυνομικές ιστορίες, σε τοπικό δικαστήριο στην πόλη όπου γεννήθηκε.

Το 2016, έναν χρόνο πριν από τον θάνατό της σε ηλικία 89 ετών, ο δικηγόρος της Χάρπερ Λι ανακοίνωσε πως επρόκειτο να κυκλοφορήσει ένα ανέκδοτο βιβλίο της. Ήταν το «Βάλε έναν φύλακα», ένα παλιό μυθιστόρημα που η Λι είχε εγκαταλείψει όταν το απέρριψαν πολλοί εκδοτικοί οίκοι. Οι πωλήσεις ήταν εντυπωσιακές, όμως τελικά επιβεβαιώθηκε και επίσημα ότι δεν ήταν παρά ένα προσχέδιο του «Κοτσυφιού» («To Kill a Mockingbird») και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως ίσως θα ήταν καλύτερα να μην είχε φτάσει ποτέ στα βιβλιοπωλεία. Είχαν περάσει 56 χρόνια από έκδοση του αριστουργήματος της Λι, που πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα, βραβεύτηκε με Πούλιτζερ, χάρισε στον Γκρέγκορι Πεκ ένα Όσκαρ στην κινηματογραφική του μεταφορά και διδάσκεται στα σχολεία και τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Μετά από αυτό, η Λι «εξαφανίστηκε» και δεν ολοκλήρωσε ποτέ άλλο βιβλίο, δημιουργώντας ένα από τα μεγάλα μυστήρια της αμερικανικής λογοτεχνικής ιστορίας. Τα τέλη της δεκαετίας του 70 τη βρήκαν να ζει στο Μανχάταν, στο κέντρο του κόσμου για κάποιους, αλλά σχεδόν απομονωμένη. Το βιβλίο της την είχε κάνει εξαιρετικά πλούσια, όμως η Λι προτιμούσε να ζει λιτά. Μισούσε τη δημοσιότητα και τον Τύπο και δυσκολευόταν να διαχειριστεί τις προσδοκίες των κριτικών αλλά και του κοινού για το επόμενο βιβλίο της, ενώ οι φίλοι της ανησυχούσαν επειδή έπινε πολύ. Για περισσότερα από δέκα χρόνια βρισκόταν σε δημιουργικό αδιέξοδο και κανείς δεν γνωρίζει τι έγραφε – αν έγραφε.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.