Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
13'
Κείμενο:
User link
Profile picture for user bstojanovski
Μπόγιαν Στογιάνοφσκι
saska.jpeg

H Intellexa διορθώνει κείμενο της ΕΥΠ

Το 2022 ο τότε διοικητής της ΕΥΠ μαζί με τον Βορειομακεδόνα συνομιλητή του συνέταξαν προσύμφωνο για τη συνεργασία των δύο υπηρεσιών σε θέματα κυβερνοασφαλείας. Ξέχασαν όμως να απαλείψουν ένα ανεπαίσθητο, αλλά πολύ σημαντικό για την ιστορία ηλεκτρονικό ίχνος, που είδε το inside story. Αυτό είναι το Β' μέρος της έρευνας που προέκυψε από τη σύμπραξη του inside story με το Investigative Reporting Lab στα Σκόπια.

O όμιλος του Ταλ Ντίλιαν παρήγαγε και εμπορευόταν το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator σε Βόρεια Μακεδονία και Ελλάδα. Αυτό είναι γνωστό. Εκείνο που δεν είναι γνωστό είναι πως οι επίσημοι φορείς των δύο χωρών επιχείρησαν να συνεργασθούν για το θέμα, φθάνοντας κοντά σε μία συμφωνία, προτού γκρεμίσουν το εγχείρημά τους οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις του 2022.

The article in English – Το άρθρο στα αγγλικά
You can read the English version of this article here. Μπορείτε να διαβάσετε την αγγλική εκδοχή του άρθρου εδώ.

Τα βασικά σημεία της έρευνας

Το inside story στην Αθήνα και το Investigative Reporting Lab (IRL) στα Σκόπια αποκαλύπτουν σήμερα:

  • Την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να νομιμοποιήσει τη κρατική χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στα πρότυπα της Βόρειας Μακεδονίας.
  • Το περιεχόμενο του διαβαθμισμένου προσυμφώνου που συνέταξαν το 2022 ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων και ο επικεφαλής της Επιχειρησιακής Τεχνικής Υπηρεσίας Σκοπίων (Operational Technical Agency Skopje - ΟΤΑ) Ζόραν Ανγκελόφσκι, αλλά δεν υπογράφηκε λόγω των δημοσιογραφικών αποκαλύψεων για τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator στην Ελλάδα.
  • Τον ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του ελληνικού

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη