Οι γραμματοσειρές-φετίχ των Ελλήνων συγγραφέων

Ζητήσαμε από Έλληνες συγγραφείς να μας αποκαλύψουν τις γραμματοσειρές που λατρεύουν αλλά και αυτές που απεχθάνονται. «Ίσως να είναι κι αυτό κάτι που πρέπει να συζητάμε με τους ψυχιάτρους μας», απάντησε μία εξ αυτών.
Χρόνος ανάγνωσης: 
14
'

«Η επιλογή της γραμματοσειράς είναι εξίσου σημαντική με αυτό που γράφεις», είπε κάποτε η γραφίστρια Μπόνι Ζιγκλέρ. Παρότι δεν συμφωνούν όλοι οι γραφιάδες με τον αφορισμό, ελάχιστοι εμφανίζονται αδιάφοροι για τις γραμματοσειρές που χρησιμοποιούν. Η γραμματοσειρά που διαλέγεις άλλωστε είναι ενδεικτική όχι μόνο της αισθητικής σου, αλλά και της σχέσης που αναπτύσσεις με το γραπτό σου. Το ζήτημα επανήλθε πρόσφατα στο προσκήνιο μετά από ένα σχετικό tweet του συγγραφέα Σον Ρίτσαρντσον που απαντήθηκε και σχολιάστηκε από αρκετούς ομότεχνούς του.

Η συνακόλουθη κάλυψή του από τον Guardian σε ένα άρθρο που έγινε viral μας έδωσε την αφορμή για ένα αντίστοιχο ρεπορτάζ στις τάξεις των Ελλήνων συγγραφέων.

Η βασική διαπίστωση είναι ότι, σε αντίθεση με τους αγγλόφωνους συναδέλφους τους, δεν επέλεξαν μαζικά τα Times New Roman. Για την πρωτιά κονταροχτυπήθηκαν τα Garamond και τα Calibri, με αρκετές εκπλήξεις να αναζωπυρώνουν τον διάλογο. Αξιοπρόσεκτη είναι και η σημασία που δίνουν οι συγγραφείς στο μέγεθος της γραμματοσειράς αλλά και στο διάστιχο, αναδεικνύοντας την ουσία του τσιτάτου «Οι γραμματοσειρές είναι ό,τι πιο κοντινό στην αρχιτεκτονική σε δυο διαστάσεις».

Η εμμονή με τις γραμματοσειρές

Παίζουν πράγματι ρόλο οι γραμματοσειρές στη συγγραφική διαδικασία;

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.