Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
cewilliamkategraphene.jpg
Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον επισκέπτονται το National Graphene Institute, στο οποίο εκτίθεται αυτοκίνητο της εταιρείας BAC με αμάξωμα από γραφένιο. [Jim Clarke/POOL/AFP]

Γραφένιο: το υλικό-θαύμα που αλλάζει ήδη τον κόσμο

Είναι 1 εκατομμύριο φορές λεπτότερο από μια τρίχα, αλλά 200 φορές ισχυρότερο από το ατσάλι. Διαφανές αλλά αδιαπέραστο, εύκαμπτο αλλά αφάνταστα ανθεκτικό, το δισδιάστατο αυτό υλικό υπόσχεται να αλλάξει τον κόσμο.
Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον επισκέπτονται το National Graphene Institute, στο οποίο εκτίθεται αυτοκίνητο της εταιρείας BAC με αμάξωμα από γραφένιο. [Jim Clarke/POOL/AFP]

Οι χρήσεις του είναι μυριάδες: μπορεί να αξιοποιηθεί για το φιλτράρισμα του αέρα και του πόσιμου νερού, για την κατασκευή κινητών που διπλώνουν και μπαταριών που φορτίζουν σε δευτερόλεπτα, τεχνητών μελών και άθραυστων προφυλακτικών.

Το γραφένιο ανακαλύφθηκε σχεδόν κατά τύχη το 2004 από δύο ερευνητές του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ. Οι ρωσικής καταγωγής φυσικοί Αντρέ Γκάιμ και Κόστια Νοβοσέλοφ τιμήθηκαν το 2010 με το Νόμπελ Φυσικής για την ανακάλυψη αυτή, και μέχρι σήμερα συνεχίζουν να υποστηρίζουν σθεναρά τις προσπάθειες για την ευρύτερη αξιοποίηση του υλικού.

Image
nobel-prize.jpg
Στα αριστερά ο Αντρέ Γκάιμ και δεξιά o Κόστια Νοβοσέλοφ.

Πλέον, δεν είναι μόνοι. Η ανακάλυψη του υλικού (ή για να είμαστε ακριβείς, η απομόνωσή του), ακολουθήθηκε από ένα μεγάλο κύμα ερευνών και επιστημονικών δημοσιεύσεων, αλλά και προσπαθειών για μαζική παραγωγή με στόχο τη βιομηχανική και καταναλωτική χρήση του.

Ήδη έχει αξιοποιηθεί σε πολυάριθμους τομείς: από τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, μέχρι τους αισθητήρες, τις μεμβράνες, τις μπαταρίες, αλλά και ευρύτερα στους κλάδους της ενέργειας, της βιοϊατρικής και πολλούς ακόμη.

Το βέβαιο είναι ότι στο μέλλον η χρήση του θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους. Σχεδόν σε οτιδήποτε κατασκευάζεται από τον άνθρωπο! Γιατί ακόμη και

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη