Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
cetakis000_1jf4sc.jpg
Ο γλύπτης Τάκης μπροστά στο έργο του «Φωτεινά Σινιάλα» στον σταθμό μετρό Συγγρού-Φιξ. [Stratos Havalezis/AFP/Eurokinissi]

Ο γλύπτης των μαγνητικών πεδίων Takis

Δυο εκθέσεις-αφιερώματα στον γλύπτη Takis, στο Λονδίνο και τους Δελφούς, δίνουν μια πραγματικά γερή γεύση του ποιος ακριβώς είναι και τι σημαίνει ο Takis για τη σύγχρονη τέχνη, τη διεθνή εικαστική σκηνή και την ελληνική δημιουργία, και ποιες αναταράξεις προκάλεσε μέσα και έξω από αυτές.
Ο γλύπτης Τάκης μπροστά στο έργο του «Φωτεινά Σινιάλα» στον σταθμό μετρό Συγγρού-Φιξ. [Stratos Havalezis/AFP/Eurokinissi]

Στις δύο εκθέσεις του γλύπτη Takis (Τάκης Βασιλάκης, 29 Oκτωβρίου 1925-9 Αυγούστου 2019), τη μία στους Δελφούς που ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες και την άλλη στο Λονδίνο, που συνεχίζεται μέχρι τις 27 Οκτωβρίου, έρχεσαι μετωπικά αντιμέτωπος με τον βαθύτερο πυρήνα και το εκρηκτικό εκτόπισμα του καλλιτέχνη που έζησε τη ζωή του ευρισκόμενος σε διαρκή πυρετική αναζήτηση του Απολύτου, και o oπoίος θρυμμάτισε με το έργο και τον βίο του όλους τους κανόνες της τέχνης, μαζί με τους κορσέδες του καθωσπρεσπισμού και της ηθικής, επιβεβαιώνοντας αυτό που μου είχε πει σε μια από τις πολλές εμπρηστικές συνεντεύξεις που κάναμε μαζί, χωρίς ίχνος έπαρσης, νηφάλια κι απολύτως συνειδητοποιημένα: «Εγώ είμαι στην αθανασία. To Λαρούς, το πιο σημαντικό λεξικό της Ευρώπης, έχει Ελ Γκρέκο και Takis».

Στο εξωτερικό το έργο του αναγνωρίστηκε αμέσως. Τεράστιες γλυπτικές συνθέσεις του καταλαμβάνουν δημόσιους χώρους στη Γαλλία: στην La Defense (1988-1990), στη Ville de Beauvais (1993), στο Μετρό στην Τουλουζη (1999). Η έκθεσή του στο Palais de Tokyo, to 2015, κάνει ρεκόρ επισκεψιμότητας για ζώντα καλλιτέχνη.

Image
1024px-lae-bassin-de-takis.jpg
Le Bassin, 1988. Έργο του Takis στη συνοικία La Defense του Παρισιού. [Wikimedia Commons]

Ποιος είναι όμως ο γλύπτης των μαγνητικών πεδίων, που τιθάσευσε το σίδερο, το ατσάλι και τον χαλκό

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη