Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
cover-gig.jpg
Πόστερ για τον Eddie Vedder από τον Munk One, για τους First Aid Kit από τον Ken Taylor και πόστερ-μεταξοτυπία για τον Leon of Athens από τον Πέτρο Βούλγαρη.

Η μοναδική τέχνη των Gig posters

Θυμάσαι όταν έφευγες από ένα live ξηλώνοντας την αφίσα ως ενθύμιο; Ε, μπορεί στα χέρια σου να έχεις ένα πολύτιμο έργο.
Πόστερ για τον Eddie Vedder από τον Munk One, για τους First Aid Kit από τον Ken Taylor και πόστερ-μεταξοτυπία για τον Leon of Athens από τον Πέτρο Βούλγαρη.

Τα τελευταία χρόνια τα gig posters έχουν ξεφύγει από τον ρόλο της απλής αφίσας ως ενθύμιο μιας συναυλίας. Γραφίστες και εικονογράφοι συνδυάζουν την αγάπη τους για το design και τη μουσική δημιουργώντας καταπληκτικές δουλειές που πλέον πωλούνται αδρά και αποτελούν τρόπαια για συλλέκτες.

Το gig poster είναι η αφίσα που αναγγέλλει μια ζωντανή συναυλία ή μουσικό χάπενινγκ (ή και ολόκληρη την περιοδεία ενός μουσικού). Η λέξη gig προέρχεται από το «engagement» και την χρησιμοποιούσαν οι τζαζίστες της δεκαετίας του ’20 αναφερόμενοι στην «απασχόλησή» τους ως μουσικοί.

Τα gig posters συνήθως έχουν εικαστικά ή τυπογραφικά στοιχεία (συνήθως έναν συνδυασμό) και θα πρέπει να αναφέρουν το όνομα του συγκροτήματος ή του καλλιτέχνη, όπως και την ημερομηνία και το χώρο της συναυλίας. Τυπώνονται συνήθως σε περιορισμένο αριθμό, είτε για να αναρτηθούν για τις ανάγκες προώθησης του live, είτε για να πωληθούν κατά τη διάρκεια της συναυλίας σαν μέρος των προωθητικών προϊόντων του συγκροτήματος.

Image
dave.jpg
Πόστερ για συναυλία των Dave Matthews Band στην Φλόριντα από τον Miles Tsang.

Στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες συνεργάζονται με συγκροτήματα για να δημιουργήσουν πόστερ που καταφέρνουν τελικά πολύ περισσότερα από την απλή διαφήμιση μίας μεμονωμένης

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη