Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
cover-gig.jpg

Can You Gig It? Μια ματιά στο μέλλον της on demand εργασίας

Σε λίγα χρόνια η οκτάωρη εργασία και για έναν μόνο εργοδότη θα φαντάζει αρχαία ιστορία. Ήδη το 20-30% του ενεργού πληθυσμού της Γης εργάζεται σε καθεστώς ανεξάρτητης εργασίας ή «gig economy» ή «crowdwork» ή «on demand» εργασία –κι αυτό όχι μόνο από ανάγκη.

Tην Πρωτομαγιά του 1886, τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας με το σύνθημα «Οχτώ ώρες δουλειά, Οχτώ ώρες ανάπαυση, Οχτώ ώρες ύπνο» καθώς η εργατική τάξη έδινε σκληρή μάχη για την καθιέρωση του οκτάωρου.

Κι όμως, σε λίγα χρόνια η οκτάωρη εργασία για έναν μόνο εργοδότη θα είναι μακρινό παρελθόν. Σύμφωνα με μελέτη του McKinsey Global Institute, 162 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ και την Ευρώπη (ή το 20-30% του ενεργού πληθυσμού της Γης) εργάζονται σε καθεστώς ανεξάρτητης εργασίας (η μελέτη χρησιμοποιεί τους αυτοαπασχολούμενους και τους προσωρινά απασχολούμενους ως ενδεικτικές κατηγορίες για τον προσδιορισμό της ανεξάρτητης εργασίας).

Τα υψηλότερα ποσοστά βρίσκονται σε Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία και Ισπανία, όπου περίπου 15-20% του εργατικού δυναμικού είναι αυτοαπασχολούμενοι ή σε καθεστώς προσωρινής απασχόλησης.

Image
r29938web_rd2_1.jpg
[Janne Iivonen]

Ωστόσο το θέμα δεν αφορά μόνο χώρες όπου τα εισοδήματα είναι χαμηλά και η οικονομική ανάπτυξη αδύναμη. Μελέτn της Ιntuit προέβλεψε ότι το 2020, το 40% των εργαζομένων στις ΗΠΑ θα απασχολούνται σε gig δουλειές. Το αμερικανικό υπουργείo Εργασίας παρέχει πληροφορίες και συμβουλές για gig εργαζόμενους, ενώ πανεπιστήμια έχουν

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη