Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
17'
Κείμενο:
cekikiliasmitsotakis5170490.jpg
Ο υπουργός Υγείας με τον πρωθυπουργό μπροστά από το νοσοκομείο Σωτηρία. [Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi]

Γιατί τα ελληνικά δεδομένα της πανδημίας δεν είναι τόσο δεδομένα

Τα δεδομένα που δημοσιεύει καθημερινά ο ΕΟΔΥ δεν είναι ούτε όσο ανοιχτά απαιτούν οι συνθήκες, ούτε τόσο διαφωτιστικά για τους πολίτες και τους επιστήμονες. Αναζητούμε τι λείπει από τις ημερήσιες εκθέσεις και συγκρίνουμε την ποιότητα και την ποσότητα των δεδομένων με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο υπουργός Υγείας με τον πρωθυπουργό μπροστά από το νοσοκομείο Σωτηρία. [Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi]

«Σε οποιαδήποτε επιδημία, ένα από τα βασικά καθήκοντα των ηγετών είναι να βοηθήσουν τον κόσμο να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει» γράφει ο Νικόλας Χρηστάκης στο νέο του βιβλίο Το βέλος του Απόλλωνα. «Στην πραγματικότητα η εμπιστοσύνη των ανθρώπων μπορεί να θεωρηθεί ως ένα ξεχωριστό είδος μη φαρμακευτικής παρέμβασης και όχι απλά ως ένα μέσο για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των άλλων». Όπως εξηγεί ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής του Yale: «Για να αποκτηθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου, που είναι απαραίτητη για την εφαρμογή ενοχλητικών αλλά σωτήριων παρεμβάσεων, πρέπει να εξηγηθούν με ειλικρίνεια οι λόγοι που επιβάλλουν τέτοιες τακτικές, οι οποίες προϋποθέτουν δύσκολους συμβιβασμούς και δημιουργούν ανασφάλεια. Μόνο έτσι αναπτύσσεται ένα αίσθημα κοινού σκοπού και ευνοείται η δημόσια υγεία».

Αυτές τις μέρες που υπάρχει ανάγκη για ξεκάθαρη ενημέρωση κι ανάλυση, το inside story προσφέρει όλα τα άρθρα γύρω από τον Covid-19 ελεύθερα σε όλους τους αναγνώστες.

#ΜένουμεΑσφαλείς: Ανακαλύψτε πάνω από 2.500 ρεπορτάζ και ιστορίες του inside story. Γραφτείτε για έναν μήνα δωρεάν EΔΩ

Με δυο λόγια

Η ανάγκη για κατά το δυνατό περισσότερα και πιο «ανοιχτά» δεδομένα που αφορούν όλο το φάσμα της

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη