Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
13'
Κατηγορία:
Κείμενο:
Ο Τομέρ Πέρσικο. [Noam Feiner]
Ο Τομέρ Πέρσικο. [Noam Feiner]

Γιατί οι αριστεροί Ισραηλινοί νιώθουν προδομένοι

Τι σκέφτεται ένας αριστερός Ισραηλινός διανοούμενος και ακτιβιστής για τη στάση της δυτικής ριζοσπαστικής αριστεράς απέναντι στους Ισραηλινούς πολίτες, μετά τη σφαγή που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου; Μιλήσαμε με τον Τομέρ Πέρσικο, ερευνητή σε θέματα θρησκείας.
Ο Τομέρ Πέρσικο. [Noam Feiner]

Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, 33 φοιτητικές οργανώσεις του Χάρβαρντ έδωσαν στη δημοσιότητα κοινή επιστολή, στην οποία εξέφραζαν τις σκέψεις τους για τη σφαγή που είχαν εξαπολύσει 3.000 άντρες της Χαμάς το ίδιο εκείνο πρωί. Οι φοιτητές του αμερικανικού πανεπιστημίου δήλωναν ότι «θεωρούν το ισραηλινό καθεστώς αποκλειστικά υπεύθυνο για τη βία που έχει ξεσπάσει», χωρίς σε κανένα σημείο να εκφράσουν έστω θλίψη για τα θύματα των «γεγονότων», όπως χαρακτήρισαν όσα είχαν συμβεί μερικές ώρες νωρίτερα.

Την ίδια μέρα, η ανθρωπολόγος Ζαρίνα Γκρέγουολ, η οποία διδάσκει στο τμήμα Αμερικανικών Σπουδών του Yale, ανέβασε ένα τουίτ όπου ισχυριζόταν ότι «οι έποικοι δεν είναι άμαχοι» και εξέφραζε την αλληλεγγύη της με τους Παλαιστίνιους που κάνουν ένοπλη αντίσταση. Ο ισχυρισμός της για τους εποίκους δεν στέκει νομικά. Έτσι κι αλλιώς, όμως, τα θύματα της 7ης Οκτωβρίου δεν ήταν έποικοι. Η καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Albany Νίνα Φάρνια, ανέβασε ένα τουίτ, όπου έλεγε ότι οι Παλαιστίνιοι «γκρεμίζουν τα τείχη της αποικιοκρατίας και του απαρτχάιντ» και ότι «είναι φάρος για όλους μας».

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη