Γιατί δεν ψήφισαν οι 4 στους 10;

Οικονομικοί λόγοι, απογοήτευση, αλλά και πρακτικά εμπόδια οδήγησαν ένα 39% του εκλογικού σώματος να μην πάει στις κάλπες.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'

«Ήθελα να ψηφίσω αλλά τα εκλογικά δικαιώματά μου είναι αλλού και δεν αντέχω οικονομικά να πάω», «δεν ασχολούμαι με την πολιτική και δεν με νοιάζει να ψηφίσω», «όλοι ίδιοι είναι, δεν υπάρχει λόγος να ψηφίσω»: αυτά είναι μερικά από όσα ακούσαμε, από κάποιους που την περασμένη Κυριακή 21 Μαΐου δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να ψηφίσουν. Το ποσοστό της συμμετοχής στη χώρα μας έφτασε περίπου στο 61%· λίγο καλύτερα από το 2019 (57,8%) αλλά σίγουρα μακριά από ποσοστά συμμετοχής που βλέπουμε σε άλλες χώρες.

Μία σημείωση
Το ρεπορτάζ βασίζεται στα επίσημα δεδομένα που δίνει το Υπουργείο Εσωτερικών. Όπως μας είπε το ίδιο το Υπουργείο, στον αριθμό των εγγεγραμμένων πολιτών στους εκλογικούς καταλόγους μπορεί να συμπεριλαμβάνονται ατομα που δεν είναι εν ζωή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ληξιαρχεία δεν αποστέλλουν τα στοιχεία ώστε να ενημερωθούν σωστά οι εκλογικοί κατάλογοι (όποιος είναι άνω των 110 ετών διαγράφεται αυτόματα). Προφανώς, όπως είναι γνωστό εδώ και χρόνια, υπάρχει μια απόκλιση από την πραγματικότητα αλλά δεν υπάρχουν άλλοι αριθμοί που να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Αυτό που προσπαθούμε να αναδείξουμε -μεταξύ άλλων- στο άρθρο είναι η αύξηση της αποχής τις τελευταίες δεκαετίες, άρα η  μεγάλη εικόνα είναι ίδια. 

 

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.