Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
25'
Κατηγορία:
Κείμενο & Φωτογραφίες:
giagia5.jpg

Οι γιαγιάδες της Μασσαλίας

Ξεκίνησε σαν αρχαιοελληνική αποικία και έφτασε να είναι η πιο πολυπολιτισμική μητρόπολη της Μεσογείου. Και μπορεί σήμερα η Μασσαλία να έχει τη φήμη του πιο βίαιου μέρους στη Γαλλία, όμως δύο από τις αρχαιότερες κατοίκους της, που τη γνωρίζουν σαν την παλάμη του χεριού τους, δίνουν μια διαφορετική εικόνα για την παρεξηγημένη πόλη.

Πάντοτε μου άρεσαν οι πόλεις εκείνες που δεν περιφέρουν την ιστορία και τη λάμψη τους επιδεικτικά και δεν αυτοδιαφημίζονται, αλλά ζουν ζωή διακριτική, εσωστρεφή. Οι πόλεις που η επικαιρότητα τις προσπερνά και που περιμένουν να τις ανακαλύψεις. Σε μια εποχή ισοπεδωτικής εξομοίωσης, όπου οι απανταχού μεγαλουπόλεις έχουν αρχίσει να μοιάζουν επικίνδυνα, με συστάδες ουρανοξυστών, εμπορικά κέντρα και πανομοιότυπα αποκρουστική αρχιτεκτονική, εκείνες που διατηρούν μια έντονα τοπική ατμόσφαιρα με κερδίζουν.

Image
1.jpg
To πανόραμα της Μασσαλίας από τις σκάλες του σιδηροδρομικού σταθμού Saint Charles.

Χρόνια ονειρευόμουν να επισκεφθώ τη Μασσαλία. Με γοήτευε πρώτα απ’ όλα η σχέση της με την μικρασιατική γη και την Ανατολή. Ακόμα σήμερα οι Μασσαλιώτες καλούν την πόλη τους La ville Phocéenne προς τιμήν των αρχαίων οικιστών της. Για αιώνες ήταν γνωστή στη Γαλλία ως Porte de l’ Orient, Πύλη της Ανατολής: το εμπορικό επιμελητήριο της Μασσαλίας είχε το μονοπώλιο του γαλλικού εμπορίου με την Οθωμανική επικράτεια. Στην πόλη συνέρρευσαν Έλληνες και Αρμένιοι έμποροι, και μια πληθώρα χριστιανών του Λεβάντε.

Με γοήτευε ο πολυεθνικός χαρακτήρας του σημαντικότερου γαλλικού λιμανιού. Η Μασσαλία διαθέτει τη μεγαλύτερη αρμένικη κοινότητα της Ευρώπης (εκτός Ρωσίας) και την τρίτη μεγαλύτερη εβραϊκή

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη