Για την τιμή των PCR

Η κυβέρνηση χθες προχώρησε σε δύο ρυθμίσεις: καθόρισε ανώτατη τιμή για τα μοριακά τεστ στα 47 ευρώ και ανακοίνωσε πως αρκεί για τους εμβολιασμένους νοσούντες το θετικό ράπιντ τεστ. Το πρόβλημα όμως, που είναι ότι τις τελευταίες 20 μέρες έχουν γίνει τόσα PCR όσα ολόκληρο τον περασμένο χρόνο, δεν λύνεται μόνο με αυτά τα μέτρα.
Χρόνος ανάγνωσης: 
5
'

Η διατίμηση στα 47 ευρώ που ανακοίνωσε εχθές η κυβέρνηση για τα PCR, από 60 ευρώ που ήταν μέχρι τότε, δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα «δυναμικότητας» (capacity) που αντιμετωπίζει η χώρα μας σε σχέση με τα μοριακά τεστ, που απλά δεν επαρκούν, και ούτε θα κάνει καλύτερη την επιδημιολογική επιτήρηση – θα την κάνει μάλλον χειρότερη.

Αυτές τις μέρες που υπάρχει ανάγκη για ξεκάθαρη ενημέρωση κι ανάλυση, το inside story προσφέρει όλα τα άρθρα γύρω από τον Covid-19 ελεύθερα σε όλους τους αναγνώστες.

#Christmas21: Κάνε δική σου την ετήσια συνδρομή του inside story και κέρδισε 20€! Γίνε σήμερα συνδρομητής EΔΩ.

Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα εργαστήρια βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Πώς όμως έγινε (ξανά) το μοριακό τεστ είδος πρώτης ανάγκης; Και γιατί αναγκάσθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα να βγει σε πρωινή εκπομπή και να παρέμβει λέγοντας ότι αρκεί το ράπιντ τεστ προκειμένου να εκδοθεί πιστοποιητικό νόσησης εμβολιασμένων, ενώ μέχρι εχθές έπρεπε να καταφεύγει κανείς στην πιο ακριβή μοριακή εξέταση;

Πάμε πίσω στον χρόνο.

Στις 30 Απριλίου 2020 είχαν ελεγχθεί –σε 40 μέρες πανδημίας– 75.170 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 3.658 (4,9%) ήταν θετικά στον κορονοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου εισήχθησαν και χρησιμοποιήθηκαν τα πρώτα ράπιντ τεστ αντιγόνου.Τα αγόρασε για λογαριασμό του ελληνικού κράτους ο εφοπλιστής Ανδρέας Μαρτίνος και τα μετέφερε κατευθείαν στη Λέσβο, για να χρησιμοποιηθούν στο στρατόπεδο προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια. Τα τεστ, που ανήκαν σε μία από τις τρεις εταιρείες στις οποίες η ΕΕ πιστοποιούσε τη μεγαλύτερη αξιοπιστία (Abbot) είχαν περιορισμούς στη χρήση τους:

  • Έπρεπε να γίνονται σωστά (το ίδιο ισχύει και για τον τρόπο λήψης των μοριακών).
  • Έπρεπε να γίνονται σε θερμοκρασίες όχι υψηλότερες των 30 βαθμών και όχι χαμηλότερες των 4 (το γράφει και η συσκευασία).
  • Έπρεπε να γίνονται σε πολίτες με όχι χαμηλό ιικό φορτίο, όπως ανέφεραν οι ίδιοι οι κατασκευαστές και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην αρχή έγιναν λάθη, αλλά εκείνο το καλοκαίρι σε αρκετές περιπτώσεις τα ράπιντ τεστ έδωσαν μια διέξοδο στο πρόβλημα μιας μικρής χώρας που υπερδιπλασιάζει τον πληθυσμό της το καλοκαίρι με τους ξένους επισκέπτες. Απόδειξη είναι ότι εκείνη τη περίοδο εφαρμόσθηκε το pooling στα μοριακά τεστ, δηλαδή αντί να εξετάζονται ένα-ένα, εξετάζονταν ανά είκοσι ή και ανά πενηντάδες. Η χώρα έκανε 2.500 τεστ την ημέρα μέχρι το pooling. Το μεγαλύτερο εργαστήριο σε κέντρο παραθερισμού, αυτό του καθηγητή Γ. Σουρβίνου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κρήτης, εκείνο το καλοκαίρι έφθασε με το pooling τα 11.000 τεστ την ημέρα. Συνήθως το εργαστήριο αυτό έκανε 300 τεστ ημερησίως.

Αυτήν την Πρωτοχρονιά οι συνεργάτες του Σουρβίνου –που είχαν εντοπίσει τα περισσότερα δείγματα Όμικρον τις πρώτες εβδομάδες από την εμφάνιση της μετάλλαξης– την πέρασαν στο εργαστήριο, φθάνοντας να κάνουν 1.000 ελέγχους την ημέρα – και δεν ήταν οι μόνοι. Η χώρα χόρευε στον ρυθμό της Όμικρον. Στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το μεγαλύτερο της χώρας, που δούλευε με ρυθμό 2.500 δειγμάτων την ημέρα, έφθαναν 15.000 δείγματα για εξέταση. Aπό εκεί που κατά το πρώτο δίμηνο της πανδημίας έγιναν 75.000 μοριακά τεστ, το 2022 με την Όμικρον έγιναν 20.823 σε μία μόνο μέρα, στις 3 Ιανουαρίου του 2022. Από τις 27/12/21 έως τις 2/1/2022 έγιναν συνολικά 313.893 μοριακά τεστ, δηλαδή περισσότερα από όσα είχαν γίνει το πρώτο δίμηνο της πανδημίας. Την ίδια περίοδο, τα συνολικά ράπιντ τεστ ήταν 2.285.299. Το προηγούμενο από τις 27/12 επταήμερο είχαν γίνει 154.210 μοριακά και στο επταήμερο πριν από τις 20/12 είχαν γίνει 143.049.

«Αν συνεχίσουμε έτσι θα ξεμείνουμε από αναλώσιμα, αντιδραστήρια και πλαστικά», μου είπε στέλεχος μεγάλου κρατικού εργαστηρίου της Θεσσαλονίκης. «Δεν έχουμε αρκετά υλικά για να συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό», πρόσθεσε. Το επταήμερο που χθες κλείσαμε έγιναν 239.000 θετικές διαγνώσεις, έναντι 183.000 που είχαν γίνει όλο το 2021. «Τα μέσα που έχουμε είναι απλά πολύ λίγα για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, αλλά δεν πρόκειται να γίνουν περισσότερα, μάλλον λιγότερα θα γίνουν», μου είπε στέλεχος του ΕΟΔΥ.

Γιατί αυξήθηκε τόσο η ζήτηση για τα PCR;

Χθες το βράδυ ένα στέλεχος φαρμακευτικής εταιρείας μου διηγήθηκε πώς, μετά από τέσσερα ράπιντ τεστ που χρησιμοποίησε, μεταξύ των οποίων και μερικά από τα πιο αξιόπιστα της αγοράς, βγήκε θετικός στην Όμικρον όταν απευθύνθηκε σε κρατικό νοσοκομείο του λεκανοπεδίου για να κάνει μοριακό έλεγχο. Η θετικότητά του στους 33 κύκλους PCR ήταν σε αποδρομή, εκείνος αισθανόταν μόνο μια ενόχληση στον φάρυγγα. Αυτή είναι λοιπόν η πρώτη απάντηση στην ερώτηση «γιατί αυξήθηκαν τα PCR;»: Η αξιοπιστία του ελέγχου. Ο δεύτερος λόγος είναι το γεγονός ότι όλα τα τμήματα προσωπικού των επιχειρήσεων, προκειμένου να αποδεχθούν ως ασθενή κάποιον εργαζόμενο, ζητούσαν τεστ μοριακού ελέγχου. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι η σχετική ΚΥΑ θα αλλάξει (σ.σ.: τη στιγμή της ανακοίνωσης Γκάγκα ότι ράπιντ τεστ αρκούν για να εκδώσει πιστοποιητικό νόσησης εμβολιασμένος δεν είχε αλλάξει η ΚΥΑ), με τρόπο ώστε ο εμβολιασμένος να πιστοποιεί τη θετικότητά του με ράπιντ τεστ και μόνον ο ανεμβολίαστος με μοριακό έλεγχο.

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός είχε προτείνει να χρηματοδοτήσει το κράτος τη δυνατότητα να κάνουν ράπιντ και μοριακά τεστ όσοι τα χρειάζονται, σε ανύποπτο χρόνο, όταν οι εμβολιασμοί βρίσκονταν ακόμα στην αρχή τους, τον περασμένο Μάρτιο – έναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας. Εννέα μήνες αργότερα και ενώ η θέση του Ξανθού είχε γίνει πολιτική του κόμματός του, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε τον πιο ανέλπιστο σύμμαχο, τον βουλευτή της ΝΔ Μπάμπη Παπαδημητρίου, που πρότεινε την περασμένη Δευτέρα στον Αντέννα τη συνταγογράφηση των μοριακών τεστ, ακριβώς επειδή είχε υποπτευθεί την έφοδο των πολιτών στα κέντρα μοριακού ελέγχου.

Μία διαγνωστική πράξη κατά τον Παπαδημητρίου πρέπει κατεξοχήν να συνταγογραφείται από τον γιατρό, πολύ περισσότερο όταν κάποιος χρειάζεται αυτήν την πράξη για να λείψει από τη δουλειά του. Η πρόταση του Παπαδημητρίου, αν γινόταν δεκτή θα μπορούσε να σταματήσει την έφοδο στα κέντρα μοριακού ελέγχου. Η επιβολή της χθεσινής διατίμησης, παρότι ξαλαφρώνει κατά ένα ποσοστό μια οικογένεια ανεμβολίαστων που θα νοσήσει, θα κάνει μάλλον το αντίθετο, καθώς θα διευκολύνει τον μοριακό έλεγχο. Εντείνοντας το πρόβλημα του capacity της χώρας.

Ο Θανάσης Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει το υπουργείο Υγείας στην πανδημία, διαφωνεί τόσο με τη διατίμηση των τεστ όσο και με τη συνταγογράφησή τους, καθώς πιστεύει ότι η τελευταία θα τα κάνει ακριβότερα και θα καθυστερεί τη διενέργειά τους.

Την ώρα που τελείωνα αυτές τις γραμμές, μου τηλεφώνησε στέλεχος του υπουργείου Υγείας για να μου πει ότι «τα αποθέματά μας σε τεστ τελειώνουν και οι επόμενοι διαγωνισμοί θα αργήσουν». «Δεν πειράζει», του απάντησα, «μπορείτε πάντα να κάνετε μια απευθείας ανάθεση».

Εικόνα telloglou
Σπούδασε νομικά κι από το 1986 εργάζεται σε εφημερίδες και κανάλια ως δημοσιογράφος. Εκπομπές-σταθμοί ήταν «Το μαύρο κουτί» (Mega), οι «Φάκελοι» (Mega), οι «Νέοι Φάκελοι» (ΣΚΑΪ), και οι «Ιστορίες» (ΣΚΑΪ). Τώρα παρουσιάζει την εκπομπή «Special Report» με τον Αντώνη Φουρλή (Ant1).

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια

Εικόνα Anonymous

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.