Για Brexit, βλέπε Ουαλία

Το inside story ταξίδεψε στα εθνικά κοινοβούλια της Ουαλίας και της Σκωτίας, δύο από τα τέσσερα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου που ψήφισαν τελείως διαφορετικά στο δημοψήφισμα του 2016. Στο πρώτο μέρος γράφουμε για την Ουαλία, μια χώρα όπου η σκληρή αποβιομηχανοποίηση που επέβαλε η Θάτσερ τη δεκαετία του '80 διαμόρφωσε μιαν αριστερή αντίληψη, που εξακολουθεί να κυριαρχεί.
Χρόνος ανάγνωσης: 
11
'
Στον Κόλπο του Κάρντιφ, το κόκκινο Pierhead Building και το Senedd, που στεγάζει την Εθνοσυνέλευση. [Tibor Bognar/Photononstop]

Εννιά το πρωί, στην προκυμαία του Κάρντιφ, πρωτεύουσα της Ουαλίας. Ο Ντέιβιντ Μέλντινγκ, βουλευτής των Ουαλών Συντηρητικών, βγαίνει από το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης. Είναι μία συνηθισμένη μέρα στο πολιτικό κέντρο μίας χώρας 3,2 εκατομμυρίων κατοίκων. Θα έπρεπε να είναι όπως το Westminster στο Λονδίνο ή το Σύνταγμα στην Αθήνα. Στο Κάρντιφ όμως, εκτός από τον Μέλντινγκ, δεν υπάρχει ούτε ένας περαστικός έξω από την Εθνοσυνέλευση. Η προκυμαία είναι άδεια – μέσα στο κτίριο, πίσω από τη μεγάλη γυάλινη πρόσοψη υπάρχουν μόνον οι τρεις-τέσσερις εργαζόμενοι της ρεσεψιόν.

Στην προκυμαία του Κάρντιφ, η Ουαλία έχτισε το καινούργιο της κοινοβούλιο πριν 20 χρόνια, το 1999. Εκεί, η χώρα προσπαθεί να βρει ξανά την εθνική της ταυτότητα. Η απόφαση της αποκέντρωσης ανήκε στην πολιτική τάξη της χώρας και τις πνευματικές της ελίτ, χωρίς κατ' ανάγκην η κοινωνία να ταυτίζεται με την αφήγησή τους. Οι Ουαλοί ψήφισαν δύο φορές για τη μεταφορά εξουσιών από το Λονδίνο στο Κάρντιφ. Το 1979 είπαν ένα εντυπωσιακό όχι, όταν το 80% προτίμησε τη διατήρηση της τότε κατάστασης. Το 1999 το δημοψήφισμα έγινε ξανά, και αυτή τη φορά οι Ουαλοί συμφώνησαν, αλλά με οριακή διαφορά (0,6%) και πολύ μικρή συμμετοχή (50%).

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.