Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
User link
Profile picture for user anastasopoulos
Δημήτρης Αναστασόπουλος
ghostwriting
H Mίλι Μπόμπι Μπράουν με το βιβλίο που υπέγραψε, αλλά δεν έγραψε. Ο JFK με τον Τεντ Σόρενσεν που έγραψε το βιβλίο που χάρισε στον πρόεδρο το Πούλιτζερ.

Ghostwriting: Οι επιτυχημένοι συγγραφείς και οι αφανείς γραφιάδες τους

Πριν λίγες μέρες, η Σουηδή βασίλισσα του νουάρ Καμίλα Λάκμπεργκ κατηγορήθηκε ότι δεν γράφει η ίδια τα βιβλία της. Δεκάδες συγγραφείς έχουν δεχτεί την ίδια κατηγορία, δίκαια ή άδικα.
H Mίλι Μπόμπι Μπράουν με το βιβλίο που υπέγραψε, αλλά δεν έγραψε. Ο JFK με τον Τεντ Σόρενσεν που έγραψε το βιβλίο που χάρισε στον πρόεδρο το Πούλιτζερ.

Στο φετινό Φεστιβάλ Βιβλίου στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, οι συμμετέχοντες δεν ασχολούνταν με τις νέες εκδόσεις αλλά με ένα σκάνδαλο. Ο δημοσιογράφος Λάπο Λάπιν είχε μόλις αποκαλύψει στην ιστοσελίδα Kvartal ότι ένα πρόγραμμα ΑΙ διαπίστωσε ότι τα πρώτα βιβλία της Καμίλα Λάκμπεργκ, που αποκαλείται και βασίλισσα του σουηδικού αστυνομικού μυθιστορήματος, διαφέρουν σε ύφος και γλώσσα με τα πιο πρόσφατα. Και το πιο σημαντικό είναι ότι τα πιο πρόσφατα έχουν μεγάλη συγγένεια με τη δουλειά του συγγραφέα Πασκάλ Ένγκμαν, ο οποίος παλαιότερα ήταν επιμελητής της.

Η Λάκμπεργκ, της οποίας τα βιβλία έχουν εκδοθεί σε 60 χώρες και έχουν πουλήσει περισσότερα από 29 εκατομμύρια αντίτυπα (τα βιβλία της κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο), αρνήθηκε την κατηγορία· το ίδιο έκανε και ο Ένγκμαν, που επιβεβαίωσε ότι έχει πάψει να είναι επιμελητής της εδώ και χρόνια. Άλλωστε η κατηγορία βασίζεται σε ένα πρόγραμμα που ακόμα βρίσκεται στα σπάργανα και απλά αναγνωρίζει λέξεις, χρησιμοποιεί μεθόδους της στατιστικής και βγάζει αμφίβολα συμπεράσματα.

Image
Καμίλα Λάκμπεργκ ghostwriting

Tις ίδιες περίπου μέρες, η ηθοποιός Μίλι Μπόμπι Μπράουν του Stranger Things είχε βρεθεί κι αυτή στο στόχαστρο. Η Μπράουν, μετά τη θριαμβευτική πορεία

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη