Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
ceepitheoritesdimosiasdioikisis.jpg
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής στη συμβολή των λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας.

Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης: 12 «κούκοι» για 11.000 καταγγελίες

Δώδεκα μόλις στον αριθμό επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης δέχονται ετησίως πάνω από 11.000 καταγγελίες για περιστατικά διαφθοράς και κακοδιοίκησης στον δημόσιο τομέα. Από αυτές, μόλις που προλαβαίνουν να διαχειριστούν 1.000 υποθέσεις.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής στη συμβολή των λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας.

Το ότι η δημόσια διοίκηση της χώρας νοσεί σε ορισμένους τομείς, είναι γνωστό. Το ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι υποστελεχωμένοι και υπάρχουν μόλις 12 επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης για να επεξεργαστούν περί τις 11.000 καταγγελίες ετησίως, είναι μια πραγματικότητα άγνωστη στο ευρύ κοινό. Το τετράπτυχο της κακής δημόσιας διοίκησης, στην ουσία ένας φαύλος κύκλος, περιλαμβάνει:

  • κακή οργάνωση υπηρεσιών, που επιτρέπει τη γέννηση πολλών περιστατικών διαφθοράς και καταλήγει σε πλήθος καταγγελιών
  • ύπαρξη φτωχών εποπτικών μηχανισμών
  • καθυστέρηση στη διαχείριση και στον έλεγχο των καταγγελιών
  • εμπλοκή και απασχόληση της δικαιοσύνης σε περιπτώσεις, που όφειλαν να είχαν ελεγχθεί από το πρώτο στάδιο (πλαστογραφίες/γνησιότητα πιστοποιητικών για απασχόληση)

Όλα αυτά καλείται να τα θεραπεύσει –εκ των υστέρων– ο θεσμός του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ), που αποτελεί τον βασικό ελεγκτικό μηχανισμό με αποστολή την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και αποτελείται από μόλις 12 επιθεωρητές. Επικεφαλής είναι η κυρία Μαρία Παπασπύρου, η οποία αντικατέστησε τον Φεβρουάριο του 2016 τον επί 11,5 χρόνια Γενικό Επιθεωρητή Λέανδρο Ρακιντζή.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη